Atlétika - Semenya olyan távon nyert, amitől nem tiltaná el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség
Semenya olyan távon nyert, amitől nem tiltaná el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség
Fotó: Europress/AFP

Semenya olyan távon nyert, amitől nem tiltaná el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség


2019/04/26 17:47

Caster Semenya épp arra vár, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ítéletet hirdessen a fellebbezésének az ügyében. Az olimpiai bajnok futó a Nemzetközi Atlétikai Szövetség azon döntése miatt fordult a bírósághoz, amelyek értelmében idén márciustól a természetesen magas tesztoszteronszintű atléták bizonyos távokon csak akkor versenyezhetnének a női mezőnyben, ha a hormonszintjüket mesterségesen, hormonkészítmények segítségével lecsökkentik.

Az új szabályozás a 400 és 1500 méter közti távokon versenyzőket kényszerítené gyógyszeres kezelése, amennyiben a tesztoszteron szintjük meghaladja az IAAF által normálisként meghatározott női átlagot. A szabályozás azért ezekre a távokra vonatkozik, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség megbízására készített kutatások alapján a döntéshozók azt állapították meg, hogy ezekben a számokban jelent “tisztességtelen" előnyt a magas tesztoszteronszint azok számára, akik úgynevezett hiperandogenizmussal születnek.

Semenya most a dél-afrikai országos bajnokságon 5000 méteren nyert, vagyis egy olyan távon tudott győzni, amelyre nem vonatkozik az új szabályozás. Az aranyat érő időeredménye 16 perc 05,96 másodperc volt, ezzel maga mögé utasította többek között a szám címvédőjét, Dominique Scottot.

Amikor Scottot a versenyszám után arról kérdezték, hogy reális lehet-e Semenya számára az olimpiai részvétel az 5000-es távon, így felelt:

"Őszintén szólva, fogalmam sincs. A mai nap előtt erre a kérdésre jó eséllyel nemmel feleltem volna. De azt hiszem, hogy ő egy csodálatos futó, és nem hiszem, hogy van olyan limit vagy korlát, amit ne lenne képes meghaladni."

Az IAAF egyébként azok után kezdett dolgozni a női atléták hormonszintjének mesterséges alacsonyan tartására vonatkozó szabályozáson, miután 2015-ben pert vesztettek az indiai Dutee Chand ellen, aki azért fellebbezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, mert a természetesen magas tesztoszteronszintje miatt eltiltották attól, hogy a női mezőnyben versenyezhessen. A CAS akkori álláspontja szerint az IAAF ekkor még nem tudott elegendő tudományos bizonyítékkal szolgálni annak a megállapítására, hogy a férfihormon túltermeléssel járó, hiperandrogén állapot jelentős előnyhöz juttathatja az érintett futónőket. Az atlétikai szövetség a jelenlegi ügyben ennek kapcsán viszont arra hivatkozik, hogy ennek bizonyítása azóta már megtörtént.

via BBC

Hozzászólások