Atlétika - Semenya: Én nem fenyegetem a nők sportját
Semenya: Én nem fenyegetem a nők sportját
Fotó: Europress/AFP

Semenya: Én nem fenyegetem a nők sportját


2019/03/27 15:39
A 800 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka, Caster Semenya nem érzi úgy, hogy ő bármiféle fenyegetés is jelentene a női sportra és arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövettség (IAAF)  elnökének, Sebastian Coe-nak a közelmúltbeli megjegyzései régi sebeket téptek fel benne.

Semenya jelenleg ítélethirdetésre vár, ugyanis korábban a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult az IAAF azon szabályozásai miatt, amelyek értelmében idén márciustól a természetesen magas tesztoszteronszintű nők csak akkor versenyezhetnének a női mezőnyben, ha a hormonszintjüket mesterségesen, gyógyszerekkel lecsökkentik. A CAS februári meghallgatásán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség amellett érvelt, hogy Semenya és minden olyan női atléta, akinek a nemi fejlődése az átlagoshoz képest éltérő, tisztességtelen előnyhöz jut a magasabb tesztoszteronszintjének köszönhetően, de nem minden számban, kizárólag a 400 méter és az 1000 méter közti távokon. 

Sebastian Coe, az IAAF elnöke Ausztrál Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában Caster Semenya fellebbezése kapcsán nemrég arról beszélt, hogy azért van szükség sportban a nemek elkülönítésére, mert enélkül a nők sosem volnának képesek arra, hogy győzzenek és rekordokat állíthassanak fel. Erre reagálva adott ki egy közleményt Semenya az ügyvédein keresztül.

000_1BC1OT.jpgSebastian Coe az IAAF elnöke. Fotó: Europress/AFP

Ebben az atléta arról ír, hogy Coe fent idézett nyilatkozata most újra feltépi azokat a sebeket, amelyekből az elmúlt évtized során Semenya igyekezett felépülni, megemlíti továbbá, hogy a nyilatkozatot közlő Daily Telegraph is "izompacsirta"-ként hivatkozott a kétszeres olimpiai bajnokra, amely a közlemény szerint csak egy újabb példája annak, hogy a vádaskodás és a prekoncepciók hogyan torzítják ezt az egész kérdést.

A nyilatkozatban továbbá az olvasható, hogy Coe téved, ha azt hiszi, hogy Semenya fenyegetést jelent a női sport számára, továbbá hősnőnek nevezi a dél-afrikai sportolót és azt mondja, ő az igazi inspiráció a fiatal lányok számára. 

Az olimpiai bajnok futó ügyvédei mindehhez hozzáteszik azt is, hogy az Semenya esete különbözik azokétól a transznemű atlétáktól, akik férfiként születnek, és ezután kívánnak a női mezőnyben indulni:

"Semenya nő. Nincs vita ebben a kérdésben és az IAAF sem kérdőjelezi meg ezt a tényt. Nőként született, nőnek nevelték, nőként szocializálódott és nőként is versenyzett egész életében. Mr. Coe-nak a transznemű atlétákról van véleménye, de az egy teljesen másik ügy. Semenyának nem akarja orvosi beavatkozás segítségével az, aki és azt, ahogyan született. Ő csak természetesen akar versenyezni"- írja a közlemény.

Bár korábban már március végére döntést ígért a CAS, a legfrissebb információk szerint ezt a határidőt elhalasztották április végére.

via Eurosport

Hozzászólások