Atlétika - "Sebastian Coe megöli az atlétikát" - állítja a világbajnok jamaicai sprinter
"Sebastian Coe megöli az atlétikát" - állítja a világbajnok jamaicai sprinter
Fotó: Europress/AFP

"Sebastian Coe megöli az atlétikát" - állítja a világbajnok jamaicai sprinter

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/03 16:12
A világ- és olimpiai bajnok jamaicai sprinter, Yohan Blake szerint Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke megöli a sportágat azzal, hogy lecsökkenti a Diamond League-versenyek programját.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a 200 méter, a 3,000 méter akadály, a diszkoszvetés és a hármasugrás nem szerepel majd a jövő évi DL-naptár valamennyi helyszínének programjában. 

Mind a tizenöt versenyen 12-12 számban avatnak majd győztest úgy, hogy a program hossza egyik esetben sem haladja meg a 90 percet. A szövetség ezzel a tévétársaságok és a szurkolók számára igyekszik vonzóbbá tenni a sportágat.

"Úgy vélem, az összes versenyszám ugyanannyira fontos"mondta Blake. "Itt sportolók karrierjéről van szó. Nekik ez a munkájuk, ők ezzel pénzt keresnek."

A kétszeres olimpiai bajnok Sebastian Coe, aki egyszersmind a Diamond League-versenyek lebonyolításáért is felelős, korábban azt mondta, "A célunk egy pörgős, izgalmas verseny, amely jó reklámja lehet a sportágunknak . Egy olyan program, mely tetszik a tévétársaságoknak is, és melyet szívesen néznek a szurkolók is. Megértjük ugyanakkor azok csalódottságát, akik kimaradtak belőle."

A 2020-as Diamond League-sorozat egyébként Dohában indul, április 17-én.

A 3,000 méter akadály és a 200 méter tíz helyszínen lesz látható, míg a diszkosz és a hármasugrás mindössze két alkalommal szerepel a programban. Ráadásul egyik versenyszámot sem láthatjuk majd Zürichben, a DL-döntő helyszínén. 

"Ez egy ostoba lépés" - tette hozzá Blake,  a 100 méter korábbi világbajnoka. "Coe-nak erősítenie kellene a sportágat, ehelyett ő megöli."

Az atléták szembeszállnak a nemzetközi szövetséggel a Diamond League-versenyek megkurtítása miatt | Hosszabbítás

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, négy versenyszámot, a 200 méteres síkfutást, a 3000 méter akadályt, a diszkoszvetést és a hármasugrást kiveszik a Diamond League-versenyek állandó programjából. Az atléták azonban úgy tűnik, ebbe nem akarnak belenyugodni. Az IAAF célja egy 90 perces, média- és szurkolóbarát program összeállítása a DL-versenyek 15 helyszínén.

Ahogy korábban megírtuk, az atléták nem hagyják annyiban a dolgot és Christian Taylor vezetésével harcolnak a DL-sorozat megkurtítása ellen. A közösségi médiában a #WeAreTheSport hashtag mentén lehet megtalálni az ügyben publikált posztokat, kommenteket.

A világ- és olimpiai bajnok hármasugró kezdeményezésére létre is jött egy közösség, mely tárgyalásokat kezdeményezett a nemzetközi szövetséggel. A most formálódó társaságban jó néhány neves atlétát megtalálunk, mások mellett Renaud Lavillenie, Tianna Bartoletta, Omar McLeod, Sandra Perković, Brittney Reese és Dina Asher-Smith is tagjai az új közösségnek.

"Az első benyomásaink pozitívak" - írta Taylor a Coe-val folytatott megbeszélésekkel kapcsolatban a Twitteren. "De sok még a tennivaló, sok ügyet kell még megvitatnunk. Mindenesetre úgy tűnik, meg akarnak hallgatni minket és együtt akarnak működni velünk."
"A kooperáció nem jelent konfrontációt. Nem akarunk sztrájkot, bojkottot, semmi ilyesmit a szövetséggel szemben. Együtt akarunk működni annak érdekében, hogy a dolgok más irányt vegyenek ahhoz képest, mint amerre most tartanak."

részben TrackAndFieldNews

Hozzászólások