Atlétika - Angyalok szárnyán repült a svéd rúdugrózseni a monacói Diamond League-versenyre
Angyalok szárnyán repült a svéd rúdugrózseni a monacói Diamond League-versenyre
Fotó: Europress/AFP

Angyalok szárnyán repült a svéd rúdugrózseni a monacói Diamond League-versenyre

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/14 16:54
A rúdugrás világcsúcstartójának, Armand Duplantisnak 'három angyalra' is szüksége volt ahhoz, hogy péntek este versenyezni tudjon a monacói Diamond League-versenyen. Svédországból indulva saját magának még talált ugyan egy repülőjáratot, a rúdjainak azonban nem. Szüksége volt tehát némi segítségre.

Mivel a repülők mostanság korlátozott számban járnak, Duplantis felszerelése nem fért fel a Stockholmból Monacóba tartó járatok egyikére sem. Szerencséjére édesanyja, egyben edzője, Helena, a húga és még egy barátjuk, fogták magukat, autóba ültek, és vállalták, hogy átszelik Európát a rudakkal. Duplantis természetesen rendkívül hálás volt a három nőnek, akik egy 25 órás út végén jutottak el Monacóba. 

"Van három angyal mellettem, nem is tudom, mihez kezdenék nélkülük" - mondta Duplantis

Jó kis verseny várható egyébként férfi rúdugrásban. A világcsúcstartó mellett rajthoz áll ugyanis a világbajnok Sam Kendricks és az olimpiai bajnok Thiago Braz is.

"Amikor mi összejövünk, különleges dolgok történnek" - folytatta Duplantis. "Egymással mindig remek versenyt vívunk, úgyhogy nagyon izgatott vagyok, hogy ma este ismét megmérkőzünk egymással."

Duplantis elképesztő formában versenyzett a fedett pályás szezonban, olyannyira, hogy februárban, Glasgow-ban új világcsúcsot állított fel, 6 méter 18 cm-rel.  Ezt követően a karanténidőszakban inkább golfozott, mint ugrott a család louisianai otthonában. Júniusban azonban, miután visszarepült Svédországba újrakezdte az edzéseket. 

Most abban bízik, hogy a meglehetősen rövid szabadtéri szezonban visszanyeri majd a hat méter fölötti formáját.

"Úgy érzem, más emberré válok, amikor versenyzek. Az edzéseken technikailag sem vagyok olyan jó. A versenyeken van motiváció, jön az adrenalin flash, úgyhogy ezek a legjobb edzések a számomra. Versenyző vagyok, és amikor együtt ugorhatok a legjobbakkal, képes vagyok szintet lépni."

Armand Duplantis világcsúcsa és generációjának lehetősége | Eurosport

617 cm - egy ideje biztosnak látszik, hogy hamarosan legalább ennyi lesz a rúdugrás világcsúcsa. Az alig húszéves svéd Armand Duplantis a hétvégén a lengyelországi Torunban szó szerint a legmagasabb pontra ért.

Karsten Warholm a norvégok 400 gátas világbajnoka szintén alig várja már, hogy versenyezhessen. Kedvenc számában most áll majd rajthoz először az egy évvel ezelőtti dohai világbajnokság óta. Saját elmondása szerint külön kérte a monacói szervezőktől, hogy tegyék be a 400 gátat a programba, annyira szeretett volna már versenyezni. 

"Baromi jól mentek az edzések, úgyhogy nagyon várom már a versenyt" - mondta Warholm. "Nem tudom, mennyire leszek gyors, de teszek egy próbát. Úgy futom majd a mai versenyt, mintha ez lenne a szezonban az utolsó versenyem. Én ezért élek, és annyira hosszú idő telt már el a legutóbbi verseny óta."

Ennek ellenére Warholmnak majdnem vissza kellett lépnie a versenytől, ugyanis bizonyos országokban ismét elkezdték szigorítani az utazási korlátozásokat.

"Az esetleges karantén miatt kétszer is meg kellett gondolnunk, mit teszünk. Aztán jobban megnéztük, és kiderült, hogy Monacóban szinte nincsenek is pozitív koronavírusos esetek. Úgy voltunk tehát vele, hogy a megfelelő intézkedéseket betartva biztonságosan tudunk utazni. A legtöbb sportág ébredezik, fontos, hogy az atlétika is ezt tegye. Meg kell mutatnunk, hogy lehetséges biztonságos körülmények között is versenyeket rendezni." 

Duplantishoz hasonlóan a hármasugró világbajnoknő Yulimar Rojas is remek formában volt az év elején. A járvány előtt fedett pályás világcsúcsot ugrott, 15 méter 43 cm-t, de nem sokkal később neki is be kellett húznia a féket. Most azonban már ő is nagyon várja a visszatérést.

"Rendkívül elszánt vagyok, és bár rövid lesz a szezon, bízom benne, hogy annál jobb és izgalmasabb" - mondta Rojas. "Rögtön az első, monacói versenyemen oda akarom tenni magam. Jó formában érzem magam, és mindannyian tudjuk, hogy a szabadtéri világcsúcs, a 15.50 elérhető közelségben van, én azonban nem akarok siettetni semmit sem. Persze, ha sikerülne a rekord, nagyon boldog lennék."

A világcsúcstartó svéd ugrózseni kis híján baseballra cserélte az atlétikát | Eurosport

Armand 'Mondo' Duplantis a rúdugrás világcsúcstartója, egyszersmind számos korosztályos cím tulajdonosa, aki még mindig csak 20 éves. Az alábbiakban megnézzük, mi áll az amerikai születésű svéd csodaatléta sikerei mögött. Ritkán fordul elő, hogy valaki ilyen szinten megváltoztatja a sportágáról kialakult képet, ahogy ő. Amióta tinisztárként berobbant a világelitbe, az emberek teljesen másként tekintenek a rúdugrásra, mint korábban.

Sifan Hassan, az 1500 és a 10 000 méter világbajnoka komoly kihívás elé néz 5 000 méteren. Rajthoz áll ugyanis a szám világbajnoka, Hellen Obiri, és a 3 000 méter akadály világbajnoka, Beatrice Chepkoech is. A holland atlétanő elismerte, nincs élete formájában, ami többek között annak is köszönhető, hogy a nyár elején közel két hónapot szigorú karanténban kellett töltenie Etiópiában. 

"Szükségem van még egy kis időre, de ez ugye Monaco" - mondta Hassan. "Izgatott vagyok, és hálás, hogy egyáltalán van ez a verseny. Komoly motivációt jelent az edzéseimre nézve, hogy itt most rajthoz állhatok."

World Athletics

Hozzászólások