Atlétika - Ismét megsérült, de az olimpiai triplázás esélye nem úszott el a 800-as világcsúcstartó számára
Ismét megsérült, de az olimpiai triplázás esélye nem úszott el a 800-as világcsúcstartó számára
Fotó: Europress/AFP

Ismét megsérült, de az olimpiai triplázás esélye nem úszott el a 800-as világcsúcstartó számára

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/29 12:55
A kétszeres olimpiai bajnok 800-as, David Rudisha már biztosan nem versenyezhet ebben a szezonban, már amennyiben egyáltalán lesz szezon. Nemrég állt újra edzésbe, azonban ismét megsérült és műteni kellett. Az az egyetlen szerencséje, hogy a tokiói játékokat nem az idén rendezik, így megmaradt az esélye, hogy harmadszor is olimpiai bajnok lehessen. 

A 31 éves kenyai atlétának eltört a bal bokája, melyet csütörtökön megműtöttek. Annyi már most bizonyos, hogy minimum négy hónapig nem futhat.

Rudishát az elmúlt időszakban sérülések hátráltatták, gond volt a térdével és a hátával is, ezért nem is versenyzett az elmúlt két évben. Már éppen felgyógyult és edzésbe állt, amikor a múlt héten rosszul lépett és kifordult a bokája.

"Rudisha egy egyenetlen talajon folytatott séta során rosszul lépett, először nem is gondoltuk, hogy komoly sérülésről lehet szó" - mondta a menedzsere, Michele Boateng. "Ennek megfelelően folytatta is az edzéseket, bár igyekezett nem terhelni a bokáját. Mivel azonban nem javult a dolog, jöttek a vizsgálatok, melyek törést mutattak a bokájában."

2019 decemberében kezdte újra az edzéseket, és arra készült, hogy zsinórban harmadszor is megnyerje a 800 méter olimpiai aranyát, ami korábban még senkinek sem sikerült. 

"Nagyon nehéz megbirkózni a nyomással. De mindent magam mögött akarok hagyni, és elölről kezdeni most, hogy kifelé jövök a sérülésből. Vissza akarok térni, és folyamatosan fejlődni akarok" - mondta Rudisha a 2019-es dohai világbajnokság idején.

Tragédiák és alkoholproblémák után olimpiai triplázásra készül a 800 méter világcsúcstartója | Eurosport

A kétszeres olimpiai és világbajnok nyolcszázas, David Rudisha élete 2016-ban kezdett el szétcsúszni, amikor ő és felesége, Elizabeth Naanyu elváltak egymástól. Ettől kezdve egyik baj követte a másikat és egyre mélyebbre került. 2017-től sérülésekkel is küzdött, melyek következtében a versenyek zömétől kénytelen volt távol maradni.

Mire azonban nagy nehezen egyenesbe jött volna, megint történt valami, ami késlelteti a visszatérését.

"Az operációt végző sebész és a kenyai csapatorvos szerint a bal bokáját rögzíteni kellett egy lemezzel és 3.5 mm-es csavarokkal" - mondta a menedzsere. "Tizenkét-tizenhat hétig biztosan nem edzhet, azt követően kezdődhet a rehabilitációja."

Rudisha egy tavalyi interjúban részletesen beszélt a személyes tragédiákról és az alkoholproblémákról, melyek következtében 2016 után fokozatosan szétcsúszott az élete. Elváltak a feleségével, két éve elvesztette az édesapját, majd tavaly volt egy autóbalesete, melyet csodával határos módon komolyabb sérülések nélkül megúszott. Közben hátráltatták a már említett sérülések is, és most, amikor már úgy tűnt, minden a helyén van, egy rossz lépés miatt újabb több hónapos kihagyás vár rá. 

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke minden idők legelképesztőbb futásának nevezte a 2012-es londoni olimpián szerzett győzelmét. Akkor repesztette azt a brutális 1:40.91-es időt, mely a mai napig a valaha futott leggyorsabb idő 800 méteren. 

Egyetlen szerencséje, hogy nem az idén rendezik a tokiói játékokat. Talán most már egy nyugodtabb időszak következik a számára, és egy zökkenőmentes felkészülés, hogy legalább esélyt adhasson magának egy újabb kiváló futásra az olimpián. 

olympicchannel.com

Hozzászólások