Atlétika - A Facebookon kereste meg legendás mesterét, aki azóta sokszoros világbajnokot csinált belőle
A Facebookon kereste meg legendás mesterét, aki azóta sokszoros világbajnokot csinált belőle
Fotó: Europress/AFP

A Facebookon kereste meg legendás mesterét, aki azóta sokszoros világbajnokot csinált belőle

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/26 19:27
Yulimar Rojas lett az Év Atlétanője 2020-ban. A kétszeres szabadtéri és kétszeres fedettpályás világbajnok hármasugró egy februári madridi versenyen repült 15 méter 43 centiméterre, ami minden idők második legnagyobb ugrása, egyszersmind fedettpályás világcsúcs.

Egy élsportoló számára az egyik legfontosabb képesség versenyzői szempontból, hogy ki tudja zárni a külső körülményeket. Rojas azon a februári madridi estén ezt megtette, és élete legnagyobb ugrását produkálta. Ez a teljesítmény kulcsszerepet játszott abban, hogy ő kapta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) díját. A 25 éves venezuelai atlétanő azt mondta, csak a szépre akar emlékezni 2020-ból.

"Azt akarom, hogy csak a jó dolgok maradjanak meg ebből az évből" - mondta Rojas. "Ez segít nekem abban, hogy jobban összepontosítsak 2021-re."

Komoly célok várnak rá, hisz jövőre olimpia, igaz ő nemcsak érmekben, hanem távolságban, centiméterekben is gondolkodik.

"15 méter 50. Tudom, hogy képes vagyok rá. Ha az megvan, én akarok lenni az első nő, aki 16 méter fölé ugrik. Tisztában vagyok vele, hogy ez elképzelhetetlen a legtöbb ember számára, de én tudom, hogy meg tudom csinálni."

Minden oka meg lehetne rá, hogy bosszankodjon. Világbajnoki címvédőként vágott neki a 2020-as évnek úgy, hogy 2016 óta csak ő ugrott 15 méter fölött. Remek formában versenyzett az év elején, már februárban egyéni csúcsot ugrott, minden esélye megvolt az olimpiai aranyéremre, de aztán jött a világjárvány.

Yulimar RojasFotó: Europress/AFP

"Kivételesen jó formában voltam. Nagy léptekkel haladtam a 15.50 felé. Ha nincs a világjárvány, most gazdagabb lennék egy olimpiai éremmel, minden bizonnyal egy 15.43-nál jobb eredménnyel. De nem vagyok elkeseredve, hiszek abban, hogy 2021-ben még jobb leszek, úgyhogy önbizalommal várom a következő szezont."

A szabadtéri szezon meglehetősen rövidre sikeredett, Rojas 14.71-ig jutott egy spanyolországi versenyen.

"Ez a gyors szezon segített, hogy megértsem, hogy sokkal fontosabb dolgok zajlanak most a világban. Igyekeztem előnyt kovácsolni magamnak a leállásból, kipihentem magam és már csak előre nézek."

Edzője Ivan Pedroso, olimpiai és sokszoros világbajnok távolugró, akit azonban sosem választottak az Év Atlétájának. Így aztán érthető, hogy Rojas mindenképp szerette volna megosztani a sikerét mesterével. 

"Ketten együtt egy nagyon erős csapatot alkotunk. Alig várom, hogy újra találkozzunk és megölelhessem őt. Abban az ölelésben nagyon sok érzelem lesz, az egy varázslatos pillanat lesz."

2015-ben Rojas felvette Pedrosót a barátai közé a Facebookon, nem sokkal később meg is írta neki, hogy mindenképpen szeretné, ha ő lenne az edzője. Néhány hónappal később pedig már együtt is készültek Guadalajarában. 

Pedroso irányítása mellett Rojas egymás után nyerte a világbajnoki címeket és sorra döntötte az egyéni csúcsokat. Azonban a legfontosabb, amit a kubaitól tanult, jóval túlmutat a hármasugráson. 

Yulimar Rojas, Ivan PedrosoFotó: Europress/AFP

"Nagyon sok szeretetet érzek, amikor róla beszélek. Megtanultam tőle, hogy nagyon nagy erő kell ahhoz, hogy az ember újra és újra visszatérjen a csúcsra. Fontos szerénynek, alázatosnak maradni, fontos, hogy elsősorban a sportolás öröméért eddzünk, és hogy a felmerülő problémákat megtanuljuk jól kezelni."

"Bármi is történjék, tudom, hogy Ivan ott lesz mellettem. Ő nem csak az edzőm, egyfajta apafigura is számomra. Tudjuk, hogy együtt, azzal a szeretettel, amivel a sportág felé fordulunk még nagyon sokra vihetjük."

A februári madridi versenyen a győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. A negyedik sorozatban 15.29-et ugrott, majd hibázott az ötödikben, úgy tűnt tehát, hogy érvényben marad a 15.36-os fedett pályás világcsúcs. Az utolsó kísérlete azonban annyira jól sikerült, hogy olyan messzire repült, mint még soha korábban.

"Tökéletes nap volt. A stadion tömve volt, és mindenki rám figyelt. Az döntött, hogy nem az eredményre, hanem magára az ugrásra összepontosítottam. Teljesen megfeledkeztem a centikről, arról, hogy ott vagyok a világcsúcs közelében."

Yulimar RojasFotó: Europress/AFP

Rióban ő lett hazája első női olimpiai érmese. Tokióban ő lehet az ország első női aranyérmese.

"Négy évet vártam az olimpiára, de jövőre is a játékok lesz az első számú célom. Minden nap úgy kelek fel, hogy ez lebeg a szemem előtt. Sem az energiámból, sem a koncentrációmból nem veszítettem, szerintem 2021-ben még jobb leszek, mint az idén lettem volna. Fizikálisan és pszichésen is a lehető legjobb állapotban kell lennem. Száz százalékot kell nyújtanom az edzéseken, és aztán majd a versenyen is."

"Bennem van a világcsúcs is és az olimpiai arany is. Tudom, hogy a szívem segít majd, hogy elérjem a céljaim."

World Athletics

Hozzászólások