Atlétika - Paula Radcliffe: "Számomra nem létezett lehetetlen"
Paula Radcliffe: "Számomra nem létezett lehetetlen"
Fotó: Europress/AFP

Paula Radcliffe: "Számomra nem létezett lehetetlen"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/10/31 13:45

Hosszú éveken keresztül azt mondták a szakértők, hogy az emberi test egész egyszerűen képtelen arra, hogy négy percen belül fussa az egy mérföldes távot. Nem azt mondták, hogy veszélyes, azt mondták, lehetetlen.

1865-ben még az angol Richard Webster volt a leggyorsabb ezen a távon, ideje 4:36.5 volt. Ezt követően 89 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy valaki, név szerint Roger Bannister 4 percen belül érkezzen célba egy egy mérföldes verseny végén, 1954-ben.

Attól a pillanattól kezdve, hogy áttörte az áttörhetetlennek hitt határt, egyre-másra jöttek a csúcsjavítások ezen a távon. Egyszerűen azért, mert az emberi elme számára többé már nem létezett az az akadály, ami korábban ott volt. Az akadály, ami addig visszafogta az eredményeket. A lehetetlen lehetségessé vált.

Ez a mentalitás volt az, amit Paula Radcliffe is használt, amikor sorra döntögette a rekordokat. A London és a New York Maraton háromszoros győztese, a női maratonfutás világcsúcstartója szerint a gondolkodásmód, a pszichés felkészültség hihetetlenül fontos szerepet játszik a sportban.

"A mantrám az volt, hogy 'nincsenek határok'. Úgy álltam hozzá a versenyzéshez, hogy határ a csillagos ég. Sosem mondtam azt például, hogy megpróbálok lefutni egy maratont egy adott idő alatt. Inkább azt mondtam, hogy megpróbálok gyorsabban futni annál. Ez azt jelentette, hogy nem kezdtem el lassítani, ha gyorsabban haladtam a vártnál. De nem kezdtem el pánikolni sem, hogy 'Úristen, nem fogom tudni tartani ezt a tempót'. Ehelyett megtanultam ráhangolódni a testemre, és a megérzéseimre hallgatva kitapasztaltam, meddig terhelhetem magam. Az eredményesség nagyon nagy részben a megfelelő pszichés beállítottságon múlik."

Paula beszélt arról is, milyen technikákat alkalmazott, hogy zónában maradjon és kizárja a fizikális fájdalmat.

"Elszámoltam 100-ig fejben háromszor, mire a végére érek elérkeztem 1 mérföldhöz. Ez segített nekem egységekre bontani a maratont. Viszont nem kezdtem el előre gondolkodni, hogy basszus van még további 10 mérföldem hátra."

Vannak atléták, akik lépéseik ritmusára énekelnek, hogy megtartsák a fókuszt. Paula arra is kitért, hogy fel lehet használni személyes vonatkozású dolgokat is annak érdekében, hogy az ember motiválni tudja magát.

"Abban az évben, mikor ott volt a kislányom, Isla is New Yorkban, és én az utolsó 400 méteres emelkedőn haladtam felfelé, akkor azt mondogattam magamban ütemesen, hogy Is-la, Is-la. Tudtam ugyanis, hogy ott fog majd várni rám a célban."

paula2

Fotó: Europress/AFP

Szerinte másként kell motiválni a nőket, mint a férfiakat.

"Teljesen más felfogással lehet eredményeket elérni a két nemnél. A férfiak általában sokkal inkább feltüzelt állapotban vannak az edzéseken, úgyhogy nyugodtan lehet nekik azt mondani, hogy nem elég jók, hogy tudod, hogy jobbak is tudnának lenni ennél, úgyhogy muszáj, hogy gyorsabban fussanak. Ha egy nőnek ugyanezt mondod, ő ebből csak annyit hall meg, hogy ő nem elég jó, és könnyekkel küzdve fog levonulni az edzőpályáról."

"Azt kell mondani a nőknek, hogy 'tudom, hogy meg tudod csinálni', hogy 'szerintem ezt nagyon jól csinálod.' Sokkal inkább a bátorításra, a buzdításra kell fókuszálnod. Fel kell őket építeni lelkileg. Ez főleg a fiatal lányokra igaz."

"Nem arról van szó, hogy gorombának kell lenni a férfiakkal, pusztán arról, hogy ők meghallják a motiváló szavakat abból is, hogy 'nem vagy elég jó'. Válaszként ők be akarják majd bizonyítani, hogy márpedig ők azok."

"A nők olyan edző irányítása alatt tudnak kiteljesedni igazán, aki felépíti az önbizalmukat, míg a férfiak olyan valaki mellett, aki feltüzeli őket."

Paula úgy véli az érzelmeknek is rettentő fontos szerepük van.

"A nők nagyon nehezen tudják kikapcsolni a dolgok érzelmi oldalát. A férfiakat ugyanakkor szinte lehetetlen felzaklatni. Nem valószínű, hogy egy pasi sírva vonuljon le a pályáról. Ezt a tulajdonságot nem gondolom gyengeségnek, egyszerűen más a működési mód. Bizonyos szempontból ez még erősebbé is teszi a nőket."

via
Hozzászólások