Atlétika - Pars Krisztián Európa-bajnok
Pars Krisztián Európa-bajnok
Újra Európa-bajnok lett Pars Krisztián (Fotó: Europress/Getty)

Pars Krisztián Európa-bajnok


2014/08/16 16:46

Szombaton a délutáni program elején rendezték meg a férfi kalapácsvetés fináléját a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon. Kicsit féltettük a verseny előtt olimpiai bajnokunkat, Pars Krisztiánt, aki a csütörtöki selejtezőben két elrontott kísérlet mellett "csak" 74.44 métert dobott és csupán a kilencedik helyen jutott be a döntőbe. Itt viszont  teljesen máshogy alakult a verseny, amelyet szerencsére száraz dobókörben rendeztek. Eleinte a nagy rivális, a világbajnok Pawel Fajdek vezetett (78.48-al), ám Pars harmadikra nyolcvan méter fölé került, nem is kevéssel (82.18). A selejtezőt megnyerő lengyel rivális is jó formában érkezett Svájcba, ezt bizonyította ötödikre, amikor rövid időre ránk hozta a szívbajt egy 82.05-ös dobással.

Atlétikai Európa-bajnokság, Zürich (SUI) - Férfi kalapácsvetés:

1. Pars Krisztián (HUN) 82.69 méter

2. Pawel Fajdek (POL) 82.05

3. Szergej Litvinov (RUS) 79.35

4. Pavel Kryvitski (BLR) 78.50

5. Szymon Ziólkowski (POL) 78.41

6. Primoz Kozmus (SLO) 77.46

A lengyelnek emellett volt négy rontott kísérlete, így a végén már nem volt veszélyes a felszabadultan versenyző magyar kalapácsvetőre, aki az ötödik (81.69) és a hatodik sorozatban (82.69) is remekül koncentrált. Utóbbi eredményt már annak tudatában dobta, hogy megnyerte a 2014-es Európa-bajnoki versenyt. A világ idei legjobb eredményét és egyben Pars új egyéni csúcsát jelentő 82.69 után a két lengyel, Fajdek és a sydney-i olimpia bajnoka, Ziólkowski is felállva, mosolyogva tapsolt a magyar atlétának. A dobogó harmadik fokára az idei legjobbját elérő orosz Szergej Litvinov állhatott fel, aki az ötödik sorozatban tudott javítani és ezzel került be az érmesek közé.

Pars Krisztián megvédte tehát kalapácsvető Európa-bajnoki címét és egyben elmondhatja azt magáról, hogy az athéni olimpia (2004) óta rendezett összes világversenyen a legjobb hat között végzett. Az idei versenyeket tekintve Pars 5-3-ra (összesítve pedig 24-6-ra) áll a nála hét évvel fiatalabb Fajdek ellen, aki tavaly legyőzte őt a moszkvai vb-n. Krisztián vállát a közelmúltban kellett műteni, de úgy tűnik, hogy a szezon elején teljesített dél-afrikai edzőtáborban jól összeállt a mozgása. A hosszabbitas.hu által közvetített Gyulai Memorialon nemrég már egyéni csúcsot dobott (82.49) a magyar kalapácsvető, aki most ezen a rekordon javított újabb húsz centimétert.

Az Európa-bajnokság további mai eseményeiről az alábbi linken olvashattok bővebben.

Hozzászólások