Atlétika - Ötösugrás: ma este kiderül, kik az év atlétái - Bolt a kriketthez pártolt - Rosolova babát vár
Ötösugrás: ma este kiderül, kik az év atlétái - Bolt a kriketthez pártolt - Rosolova babát vár
Ki nyer ma? Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: ma este kiderül, kik az év atlétái - Bolt a kriketthez pártolt - Rosolova babát vár

Ajkler ZitaAjkler Zita
2017/11/24 10:27

Kik voltak az év atlétái 2017-ben?

Ma este rendezik az immár hagyományos díjkiosztó gálát Monacóban, ahol kiderül, ki nyeri el az idei év atlétája címet. Már csupán három jelölt maradt a nőknél és a férfiaknál is. Legalább nyolcvan versenyző lesz jelen a díjkiosztón, a jelen és a múlt ikonjai, hogy megtudják, kik a győztesek. A díjat 1988 óta osztják ki és idén egy dolog biztos: a férfi kategóriában új bajnokot avatnak. 2008 óta ugyanis Usain Bolt nyerte meg zsinórban, idén viszont nincs ott a három jelölt között. Wayde Van Niekerk, Mutaz Essa Barshim és Mo Farah van még a kalapban a kihirdetés előtt. A nőknél lehet "címvédés", a tavalyi győztes idén is nevezett, Almaz Ayana mellett a másik két versenyben lévő atléta Ekaterini Stefanidi és Nafi Thiam. Rúdugró nyert már, 2008-ban Yelena Isinbayeva személyében, illetve korábban hétpróbázó is volt az év atlétája, 1994-ben Jackie Joyner-Kersee révén.

 

Usain Bolt

Bolt és a krikett vagy a foci?

Usain Bolt aktív versenyzői pályafutása után sem távolodik el a sporttól. Nemrég épp az ausztrál krikettcsapat mellett tűnt fel. A volt sprinter a csapat gyorsaságát próbálta javítani, hiszen itt is rendkívül fontos a robbanékonyság és a sebesség, ami viszont szerinte nincs megfelelő szinten a játékosok esetében. Bolt úgy gondolja, játék közben a krikettezők egy bizonyos sebességet nem képesek túllépni, azaz a robbanékonyság hiányzik leginkább. Helyes és új edzésmódszerekkel viszont ez megszerezhető, állítja. Saját magáról annyit árult el, hogy orvosai szerint korábbi hajlító sérülése immár rendben van, így tovább koncentrálhat új, labdarúgói karrierjének beindítására. Bolt visszavonulása után korábban több ajánlatot is kapott labdarúgó csapatoktól, hogy kipróbálhassa magát.

Jimmy Vicaut

Vicaut várja a telet

A francia sprinter megerősítette, hogy az idei szezonban fedett pályán is rajthoz áll. Számára ez plusz motivációt jelent illetve szereti, hogy ennyire rövid a táv, nem lehet hibázni és minden szinte egy pillanat alatt dől el. 2013-ban nyert már fedett pályás Európa-bajnokságot, jövőre pedig Birminghamre fókuszál, ahol nem kisebb célja van, mint megnyerni a fedett pályás világbajnokságot márciusban.

A Borlee-k tarolni készülnek

Nem kis terveket szövöget a Borlee klán. Az edző édesapa nyilatkozata szerint a belga 4x400 méteres váltó nagyot fog alakítani a következő szezonban.Elsősorban a fedett pályás világbajnokságra készülnek Birminghamben, az edzések pedig ehhez kiválóan haladnak. A csapatba tagja a rendkívül fiatal, mindössze 18 éves Jonathan Sacoor is, amelybe a család fiain kívül a sérülésből visszatérő Julien Watrin és Robin Vanderbemden tartozik.

Denisa Rosolova

Rosolova visszavonul

A cseh kiválóság saját közösségi oldalán jelentette be, hogy visszavonul, befejezi aktív sportolói karrierjét. Az ok nála nem sérülés, sokkal örömtelibb: a cseh futó első kisbabáját várja, akinek édesapja a szintén cseh tízpróbázó, Adam Sebastian Helcelet. A közeljövőben tervezik majd a házasságot is, hiszen Helcelet egy tv showban megkérte Denisa kezét, aki korábban a teniszező Lukas Rosol felesége volt, előtte Ščerbova néven ismerhettük. Az atléta a kisbaba érkezése miatt akasztja szögre a szögest, és bár még nem tudni a jövevény nemét, mindketten nagyon várják az érkezését.

Hozzászólások