Atlétika - Ötösugrás: Spanovic visszavonulásról beszél, Stahl diszkosz világcsúcsról
Ötösugrás: Spanovic visszavonulásról beszél, Stahl diszkosz világcsúcsról
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Spanovic visszavonulásról beszél, Stahl diszkosz világcsúcsról

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/27 13:20

Új világcsúcs férfi diszkoszban?

A monacói díjátadó előtti hét a legjobbakról szólt, ez nem kérdés.  Plusz ráadás, hogy ugyanezen a hétvégén jelentette be a svéd világbajnok Daniel Stahl, hogy nagy terveket dédelget a jövőre nézve. Egy szakállas és nagyon erős, 1986-os világcsúcsot szeretne átadni a múltnak: Jürgen Schult 74.08-as eredményét szeretné túldobni. Az már csak a hab tortán, hogy szerinte nem ő az egyetlen, aki erre képes: az osztrák Lukas Weisshaidinger is veszélyes lehet. Jelenleg Stahl 71.86-nál tart, ami a svéd nemzeti csúcs. Az osztrák ellenfél 2018-ból datálhatja egyéni csúcsát, ami alapján több, mint hízelgő Stahl kijeletnése. Weisshaidinger 68.98 méteréből elérni a 74 métert azért elég komoly javulást kell, vagy irgalmatlan nagy és jó irányból jövő szél. Vagy mindkettő.

Daniel StahlDaniel Stahl Fotó: Europress/AFP


Tokióban is főszerepben a dopping elleni harc

A dopping és doppingolók elleni harc mindig is kiemelt fontosságú volt. Így lesz ez jövőre is: a hírek szerint minden eddiginél komolyabb és részletesebb, genetikai alapú vizsgálatokra lehet majd számítani az olimpián. A tudósok állítása szerint ezzel az új módszerrel hónapokkal a doppingolás után is tetten érhetők a csalók.


Spanovic 2022-ben visszavonul

Ha hinni lehet a Belgrád Rádiónak, 2022 után az egyik legismertebb és legkedveltebb szerb sportoló visszavonul. A regnáló fedett pályás Európa- és világbajnok a hazai, belgrádi rendezési fedett pályás világbajnokság után akasztaná szögre a távolugró szögesét. Egyszer ez a helyszín már bejött neki: az olimpiai bronzérmes ugró 3 fedett pályás Európa-bajnokságot nyert, 2017-ben éppen Belgrádban, 7,24 m-es nemzeti csúccsal.

Ivana SpanovicIvana Spanovic Fotó: Europress/AFP


Price 80 méter feletti dobásról álmodik

A dohai világbajnok, DeAnna Price szerint képes lehet 80 méter feletti kalapácsvető eredményre. 

"Amíg egészséges vagyok, a 80 méter elérhető számomra. Már idén is bennem volt, jövőre pedig ugyanúgy megcélzom ezt az álomhatárt. A jövő év legfontosabb feladata elsősorban az olimpiai kvalifikáció, majd ha az sikeres, egy hónappal később jöhet az olimpia. Amiben biztos vagyok az az, hogy elég erős vagyok hozzá és a technikám is javult az idén. Ha ezt folytatni tudom jövőre is, és még rá is tudok pakolni, akkor bődületes eredményeket várhatok magamtól, de számokban nem gondolkodom."

Price jelenleg 78.24 m-nél tart, amit idén dobott és az amerikai csúcsot jelentette.


Kipchoge könyvtára

Eliud Kipchoge, a maratont elsőként és egyedüliként 2 perc alatt lefutó és immár kétszeres Év Atlétája címet nyert kenyai legenda nem felejti el, honnan indult. Szülőfalujában könyvtárat és iskolakomplexumot szeretett volna létrehozni, amihez a kormány segítségét kérte. Örömteli hír, hogy Eliud nemrégen át is vehetett egy komoly összegről szóló csekket, amivel a kenyai kormány és oktatási minisztérium hozzájárult a futó tiszteletére és nevére keresztelt épület tervezett helyén. Ez volt tulajdonképpen az ok, amiért nem lehetett jelen az Év Atlétája díjátadón Monacóban.Hozzászólások