Atlétika - Ötösugrás: Semenya mégis indul az olimpián? 
Ötösugrás: Semenya mégis indul az olimpián? 
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Semenya mégis indul az olimpián? 

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/07 09:22

Caster Semenya mégis ott lehet jövőre az olimpián?

A korábban ismételten gyógyszeres kezelésre kötelezett dél-afrikai futónő az ítélet után fellebbezett, azonban akkor nem járt sikerrel: már a dohai világbajnokság előtt kiderült, mesterségesen csökkenteni kell a szervezetében található, nőknél túl magasnak számító tesztoszteron szintet. Semenya ezek után kihagyta a vb-t, focizni kezdett, álmait azonban nem adta fel, legalábbis a hazai szövetség lehetőséget ad számára. Felkerült ugyanis arra a nemrég kiadott listára, amin azok a sportolók szerepelnek, akikre számítanak a jövő évi olimpiai felkészülés alatt. Ez természetesen provizórikus, hiszen Semenya ismét fellebbezett az ítélet ellen, és valószínűleg csak akkor kezd el készülni, ha pozitív elbírálásban lesz része. Mellette olyan nevek szerepelnek a listán, mint Wayde van Niekerk, Akani Simbine, Luvo Manyonga.

Oyesade OlatoyeOyesade Olatoye Fotó: Europress/AFP

Egy amerikai nyerte a kalapácsvetést az Afrika Játékokon

Bizony, a jelek szerint ez a helyzet. Ugyanis a bajnok Oyesade Olatoye korábban az Egyesült Államokat képviselte. Igaz, országot és hazát váltott, majd végül Nigéria színeiben indult a versenyen, egy "apró" gond mégis akadt. Mégpedig a dátumokkal. Az Afrika Játékokat ugyanis augusztus 19-31-ig rendezték, a volt amerikai pedig csupán szeptember 17. után képviselhette volna új hazáját. Mert bár a kezdő betű ugyanaz, mégsem járja, hogy egy amerikai állampolgár indul az afrikaiak versenyén. Ennek értelmében az akkori második, Ischke Senekal lép elő bajnokká, a harmadik helyezett Zouina Bouzebra lesz az ezüstérmes. Nigéria a végső éremtáblázaton is hátrébb kerül, így Kenya megelőzi.

Sonia O'SullivanSonia O'Sullivan Fotó: Europress/AFP

Sonia O'Sullivan pár hét múlva fél évszázados lesz

50.születésnapját ünnepli november 28-án az ír futó, akinek a tiszteletére nemrég a szülővárosában szobrot is állítottak. A 1995-ös világbajnok 2007 végén, több sérülés után vonult vissza, 2 kislánya is született, és ausztrál férje révén kettős állampolgár lett. Aktív pályafutása után a pálya széléről segítette az ausztrál csapatot. A kerek évszám alkalmából sem feledkeztek meg róla: az olimpiai ezüstérmes, többszörös Európa-bajnoknő életműdíjat kap hazájában.

O'Sullivan szobraO'Sullivan szobra Fotó: Europress/AFP

Az olimpiai maratoni helyszín körül még mindig forr a levegő

Ahogy korábban többször beszámoltunk róla, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy határozott, hogy az atléták érdekében a maratoni futást és a gyaloglást nem Tokióban, a játékok hivatalos helyszínén rendezik meg, hanem Sapporoban. Az ok igen prózai: hatalmas hőség és magas páratartalom várható jövőre, a versenyzőket szeretnék ezzel kímélni, tanulva a dohai történtekből. Azonban ez rajtuk kívül nagyjából senkinek sem tetszik. A japán szövetség például azzal példálózik, hogy ez olyan, mintha egy hegymászónak, aki a Mount Everestre készül, 9 hónappal a mászás előtt közlik, hogy egyébként hajrá, de egy másik hegyen fogsz mászni. Illetve az olimpiai "hangulat" az, amiről szerintük emiatt a sportolóknak le kell mondaniuk, de ellen-indoknak tartják azt is, hogy Tokió lakossága is a maratonnal együtt vállalta és várja a 2020-as olimpiát. Talán az sem lenne ebben az esetben botor gondolat, hogy megkérdezzék az esetleges indulókat, prominens, tapasztalt, még akt-v futókat, akiknek tulajdonképpen a bőréről döntenek.

Jimmy VicautJimmy Vicaut Fotó: Europress/AFP

Jimmy Vicaut edzőt vált

Ráadásul nem is akármilyen csapathoz igazol. Eddig Dimitri Demoniere volt a felkészítője, most azonban úgy döntött, ideje váltani. Ennek érdekében áttelepül a tengeren túlra, Floridába, és csatlakozik Rana Reider csoportjához. Igazi világsztárokkal dolgozhat majd együtt, nem csupán a sztár edzővel: a tanítványok között van például Christian Taylor, André de Grasse, Omar McLeod, Adam Gemili és Nia Ali.Hozzászólások