Atlétika - Ötösugrás: rasszizmus a múltban és visszavonulás a jövőben
Ötösugrás: rasszizmus a múltban és visszavonulás a jövőben
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: rasszizmus a múltban és visszavonulás a jövőben

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/12/06 20:59

Pedroso kivételes évre számít jövőre

Az olimpiai és többszörös világbajnok távolugró alapvetően a saját tanítványaira vonatkoztatva persze. Szerinte 2020 "nagyon izgalmas, érdekes és csodálatos" esztendő lesz. Ez persze nem is túl merész kijelentés, ha visszagondolunk arra, hogy a hármasugró Yulimar Rojas csupán 9 centire van egy korszakos világcsúcstól, de nála készül a spanyol Ana Peleteiro és Nelson Evora is, akik mindannyian tervezik a versenyzést a jövő évi szabad téri szezont megelőző fedett pályán is.


Beindultak az oroszok 

Svetlana Shkolina, Ivan Ukhov és Lyukman Adams is azok között van, akik az oroszok közül megpróbálnak jövőre azon kevesek közé tartozni, akik lehetőséget kapnak majd a külföldi versenyeken való indulásra. Az oroszokra vonatkozó egyöntetű eltiltás ellen lehetséges fellebbezni és külön kivizsgálás után egyenként bírálják el a beadott kérvényeket a Nemzetközi Sport Döntőbizottságban. Mivel jövőre az orosz atléták olimpiai indulás enyhén szólva sem biztos, valószínűleg egyre többen próbálják majd meg ezt az utat, hogy legalább semleges atlétaként ott lehessenek a tokiói olimpián- ha már esetlegesen több tizen-huszon éve készülnek rá.

000_1L35FN.jpg Fotó: Europress/AFP

Barshim magát is meglepte

Ráadásul csupán pár héttel a világbajnokság előtt döntötték el edzőjével, hogy indul a versenyen. A magasugró tavaly világcsúcs magasságra ugrott kísérlete közben sérült meg, sajnálatos módon éppen Székesfehérváron, a Gyulai Memorialon. Tegyük hozzá, a léc majdnem fent maradt, de Barshim lába nem bírta. Nehezen és lassan, kíméletesen tért vissza, de az utolsó pillanatokig kérdőjeles volt, mennyire fogja bírni az igazi terhelést. 

"Őszintén szólva, nem voltam 100%-osan felkészült a világbajnokságra. Pár héttel a rajt előtt még nem tudtam, odaállok-e, de végül igen, és mint kiderült, nagyon jól döntöttünk. Attól féltünk, hogy ismét megsérülök, de reméltem, hogy kibírom. Annak, hogy megvédhetem a címemet, igazándiból nagyon kevés esélyt adtam, de elmondhatatlan érzés volt otthon bajnoknak lenni, hazai közönség előtt. Biztos vagyok benne, hogy ez a tény is sokat hozzátett a versenyzésemhez, plusz motivációt és segítséget jelentett a nézők támogatása."

A 2020-as fedett pályás szezon azonban még mindig kérdőjeles, lehet, hogy már csak nyáron látjuk ugrani újra.

043_dpa-pa_125338047.jpg Fotó: Europress/AFP

Mihambo gyerekként rasszista célpont volt

A német távolugró világbajnoknő, aki jövőre akár világcsúcsra is képesnek tartja magát, sanyarú gyerekkoráról mesélt legutóbb. Elmondása szerint már az iskolában megismerkedett a rasszizmus fogalmával, hiszen volt olyan osztálytársa, aki nem volt hajlandó mellé ülni, és emiatt a tanára Mihambót ültette máshová, amire nagyon rossz emlékként gondol vissza ennyi év távlatából is.


Garcia 51 évesen vonulna vissza

A spanyol gyalogló, Jesus Angel Garcia, aki idén kerek évfordulót ünnepelve lett 50 esztendős, jövőre az olimpiával zárná pályafutását. Elmondása szerint Tokióban viselné utoljára a spanyol mezt, ami méltó zárás lenne aktív karrierjének. Elképesztő a sor így is: Garcia 1992-ben, Barcelonában indult először a játékokon, ahol végül a 10. helyen zárt. Ezután viszont minden egyes olimpián ott volt, szám szerint a tokiói lenne a 8., ami elképesztő eredmény- na meg persze az is, hogy mindezt 51 évesen tervezi. Legjobb eredménye a pekingi 4. hely, 2016-ban a 20. volt.

043_ddp_DV568059.jpg Fotó: Europress/AFP


Hozzászólások