Atlétika - Ötösugrás: megszületett a Dibaba-Sihine duó második fia, Lasitskene nemet mondott az orosz szövetségnek 
Ötösugrás: megszületett a Dibaba-Sihine duó második fia, Lasitskene nemet mondott az orosz szövetségnek 
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: megszületett a Dibaba-Sihine duó második fia, Lasitskene nemet mondott az orosz szövetségnek 

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/12/13 12:33

Barshim beáldozza a fedett pályát

A magasugró világbajnok téli terveiről nyilatkozott: nem nagyon fogjuk őt a fedett pályás versenyeken látni. Nem zárta ki, hogy a fedett pályás vb-n esetleg ott lesz, de semmi sem biztos. Jelenleg az edzésekbe rázódik vissza a jól megérdemelt nyaralás után. 

"Az olimpia idén a célom, semmi más nem érdekel, csak Tokió. A tavalyi sérülésem után sikeres műtéten vagyok túl, és remekül sikerült a rehabilitáció is. A dohai világbajnokságra való felkészülésem nagyon késélen táncolt, de végül a hazai közönség segítségével sikerült megnyernem a versenyt, magamat is picit meglepve ezzel. Emiatt és sok más miatt is nagyon speciális év volt az idei a számomra, ami után megérdemeltem a pihenőt. Már ismét edzésbe álltam, és az edzőmmel úgy döntöttünk, idén kihagyom a fedett pályás szezont, esetleg a világbajnokságon állok csak rajthoz. Ezt legkésőbb februárban fogjuk eldönteni, addig is gőzerővel készülök a 2020-as szezonra, ahol az első versenyem a dohai Gyémánt Liga verseny lesz, április 17-én."


Szuperfutó veszély!

Örömteli hír érkezett a közelmúltban: a versenyeken legendássá majd egymás mellett boldogságot találó futó páros, Tirunesh Dibaba és Sileshi Sihine második gyermeke megszületett. A kisfiú az Allon nevet kapta. Első fiuk, Nathan, 2015-ben született, mellé érkezett most az öcsi. Édesanyja háromszoros olimpiai bajnok, többször szerzett ezen kívül érmeket is a játékokon, emellett öt alkalommal nyert világbajnoki címet is. Édesapjától is van mit örökölnie: Sihine Athén és Peking ezüstérmese, de az olimpiák mellett a vb-kről is 3 ezüstéremmel tért haza 2005-ben és 2007-ben. Ilyen génekkel nem lehet nem várni, mikor és mit kezdenek majd el sportolni, vagy inkább futni a srácok!

Silasi és TiruneshSilasi és TiruneshFotó: Europress/AFP

Kirani James Tokióra hangol

Az első és egyetlen grenadai 400 méteres olimpiai bajnok, Kirani James újra egészséges, és a bizakodóan, izgatottan tekint a 2020-as szezonra. A 27 esztendős futó Dohába is mérsékelt reményekkel érkezett. Abban bízott, hogy sikerül túljutnia a döntő előtti fordulókon, mivel előtte mindössze 6 versenyen tudott indulni összesen a szezonban. Végül 44.54-es idővel az 5. helyet szerezte meg. 

"Már a jövő évre készülök. Egy kis pihenő után újra maximálisan az edzések kerülnek fókuszba, hogy a legjobb formámat visszanyerjem és újra ott lehessek, immár a 3.olimpiámon."

000_DV1269661.jpgFotó: Europress/AFP

Nyílt titok már a párizsi Eb időrendje

Kihirdették a jövő év augusztus 25-30. között megrendezésre kerülő atlétikai Európa-bajnokság időrendjét. A helyszín szinte minden alkalommal a párizsi Charlety Stadion lesz, két érdekes kivétellel: a női és a férfi távolugrás selejtezőit nem ott, hanem a Trocaderon rendezik meg. Eddig leginkább a súlylökést láthattuk korábban más helyszínen, kontinens viadalon enyhén szólva sem megszokott ez a választás. Emellett természetesen a maraton sem a pályán lesz, de ott pont az lenne a meglepetés: a 42 km-es verseny a Pont d'Ienától indul és a befutó szintén a Trocaderon lesz.


Lasitskene marad a kaptafánál

Az orosz sportminiszter, Pavel Kolobkov szerint a magasugrónak szerepet kellene vállalnia az orosz Atlétikai Szövetség munkájában. Mariya azonban semmiféle posztra nem pályázik, de az ötletet remeknek tartja:

"Az én elsődleges feladatom mostanában az edzés. Készülök a versenyekre, edzem, futok, ugrom, erősítek, mindeközben folyamatosan bizonyítanom kell az ellenőröknek és a világnak, hogy igenis tiszta vagyok, ezek mellé vállaljak még valami vezető szerepet? És a többieknek akkor mi marad? Ettől függetlenül maga az ötlet kiváló és támogatom a kezdeményezést. Talán célszerűbb és okosabb lenne, ha valaki olyat keresnének meg, aki már abbahagyta az aktív versenyzést és visszavonult, de legalább már 10 éve. Ez a dopping minták újbóli vizsgálata miatt kiemelten fontos, pláne az oroszok jelenlegi helyzete miatt."

Lasitskenét alapvetően nem lepte meg az oroszok totális eltiltása. Szerinte ez szinte borítékolható volt, ő nem hitte el, amikor azzal nyugtatták, hogy minden rendben lesz. Úgy gondolja, ez a döntés szégyen, de bizonyítani fogja, hogy ha semleges színekben is, de az orosz atléták igenis jelen vannak még és edzenek-dolgoznak. Egyedül csak azt sajnálja, hogy a versenyzők ebben a küzdelemben egyedül maradtak, úgy tűnik, hogy csak magukra számíthatnak. 

068_AA_01102019_1023226.jpgFotó: Europress/AFP






Hozzászólások