Atlétika - Ötösugrás: Jesse Owens érmét elárverezik, Cheptegei a legjobb akar lenni
Ötösugrás: Jesse Owens érmét elárverezik, Cheptegei a legjobb akar lenni
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Jesse Owens érmét elárverezik, Cheptegei a legjobb akar lenni

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/21 09:57

Cheptegei világcsúcsra tör

A 10.000 méter dohai világbajnoka, az ugandai Joshua Cheptegei nem elégszik meg ezzel a címmel. A legjobb akar lenni, világcsúcsot szeretne dönteni 10 km-en, ami jelenleg 26:44. 2010-ben a kenyai Leonard Patrick Komon futotta. A helyszín és az időpont is megvan: Valencia, december 1. Az akkor megrendezésre kerülő maratont a szervezők reményei szerint 2 óra 4 perc alatti idővel nyerik, amihez kiváló mezőnyt sorakoztatnak fel. 12 induló is 2:06 alatti futó, mint például Leul Gebresilase (2:04:02), Getaneh Molla (2:03:40), Herpesa Negasa (2:04:38). A női mezőnyben is nagy neveket találunk, rajthoz áll Vivian Cheruiyot és Roza Dereje is.


Johnson-Thomspon szerint Tokióban Thiam lesz a nagy ellenfél

Hiába győzte le Dohában az olimpiai bajnokot, a brit többpróbázó a legnagyobb tisztelettel gondol a belga Nafi Thiamra, aki kisebb sérüléssel indul a világbajnokságon.

"Thiam egy nagyszerű versenyző, és biztos vagyok benne, hogy jövőre újra harcba száll az olimpiai bajnoki címért, és számolni kell majd vele. Emiatt egy picit inkább tartok is tőle. Azt viszont el kell ismerjem, hogy nagyon motiváló a számomra, jobb eredményekre sarkalt engem is, így én is profitáltam belőle. Egy biztos: jövőre mindenben a csúcson kell lennie annak, aki le akarja majd győzni az olimpián. Természetesen én ezen leszek, mindent megteszek ennek érdekében, de emellett nagyon várom már, hiszen élvezem a kettőnk csatáját ."


Elárverezik Jesse Owens olimpiai érmét

Az amerikai klasszis 1936-ban, Berlinben 4 olimpiai aranyérmet nyert, ebből most egyet bocsájtanak árverésre. A kikiáltási ár 250.000 dollár. Pontosabban ez a második ilyen eset, hiszen 2013-ban már megtörtént ugyanez, akkor 1.466.574 dollárért kelt el a másik érem, amely rekord volt. Így Owens első eladott érme lett a legmagasabb áron értékesített relikvia. A vevő személye ismeretlen maradt. Érdekesség, hogy anno nem jelezték az érmeken, hogy melyik versenyszám megnyerése után kapta, így nem tudható, melyik érmek kerültek eddig kalapács alá. 


Minszk kiesett a versenyből

A lengyel média értesülései alapján Minszk nincs már versenyben a 2024-es Európa bajnokság rendezéséért. A megmaradt pályázók: Róma, Katowice/Chorzow Stadion. 

A döntés 2020. tavaszán születik meg, addig remélhetőleg nem fogyatkozik tovább a mezőny, hisz onnantól kezdve túl sok mindenről nem lehet majd dönteni.


Sztárparádé Monacóban

Ezen a héten szinte minden sarkon híres atlétákba lehet majd botlani Monacóban, hiszen szombaton rendezik a 32. World Athletics Awards díjátadó eseményét, ahol a legjobbakat kitüntetik. Korábban már közöltük a megmaradt esélyesek listáját mind a nőknél, mind a férfiaknál, de a végeredmény a gálán derül csak ki. Előtte a héten még a World Athletics Council és az Atléták Tanácsa is ülésezik. Emellett a média részére számos találkozót szerveznek majd a legjobb atlétákkal.

Hozzászólások