Atlétika - Ötösugrás: Duplantis Dohában tényleg duci lett volna?
Ötösugrás: Duplantis Dohában tényleg duci lett volna?
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Duplantis Dohában tényleg duci lett volna?

Ajkler ZitaAjkler Zita
2020/02/13 14:27

Mondo már nem az a kövér főiskolás srác, aki volt

Az újdonsült rúdugró világcsúcstartó, Armand Duplantis saját bevallása szerint fizikailag került jóval magasabb szintre, mint korábban. Úgy gondolja, ennek köszönhetően került olyan formába, hogy képes volt 617 cm-t ugrani. Érdekesség, hogy ezt a magasságot ugyanazzal a rúddal ugrotta, mint amivel tavaly Dohában a világbajnokságon második lett. 

"Akkoriban még nem tudtam túl sok mindent kezdeni ezzel a rúddal, mivel akkoriban szerintem én még csak egy duci főiskolás srác voltam. Most viszont remek formában vagyok, így sokkal többet ki tudok hozni ugyanabból a rúdból. Korábban középiskolás srác voltam, majd főiskolás, de aztán végül valóra vált a gyermekkori álmom, így semmit sem bántam meg."


Bolt szerint Coleman nyeri Tokióban a 100 métert

A sprinter klasszis szerint már most az amerikai futó nyakába lehetne akasztani a nyári olimpiai 100 méter aranyérmét, számára ez nem kérdés. A fedett pályás 60 méteres világcsúcstartó, Christian Coleman egyébként idén tér vissza 2 év után ismét a téli versenyekhez. Ráadásul éppen ugyanazon a versenyen, ahol 2018-ban azt a bizonyos 6.34 s-es rekordot futotta. Akkor utána megnyerte a fedett pályás világbajnokságot is, idén azonban ez az állomás biztosan kimarad, hiszen egy évvel eltolták az idei viadalt, a koronavírus miatt. 

Christian ColemanChristian Coleman Fotó: Europress/AFP

Warholm duplázni akar Párizsban

A norvég Kartsen Warholm most már biztos abban, hogy a párizsi Európa-bajnokságon rajthoz szeretne állni 400 méteren és 400 méteres gátfutásban is. 2 éve Berlinben a fő számát (400 gát) megnyerte, síkon pedig a 8. helyen zárt. Azóta azonban jóval jobb már az egyéni csúcsa ezen a távon is, így a 44.87-el már akár éremre is pályázik. A szervezők a kérésre reagálva módosították az időrendet, ennek ellenére még mindig az a helyzet, hogy 4 nap alatt hatszor kellene futnia, hogy mindez sikerüljön. 

"Szeretem a kihívásokat, és egy duplázás az kontinens viadalon, az lenne. Ráadásul nagyon szeretek Párizsban futni, az új pálya kiváló. A stadion mindig tele szokott lenni, a közönség pedig csodálatos, pozitív erőkkel tölti meg. Tokió után rendezik a versenyt, és szerintem mind az időzítés, mind a helyszín tökéletes választás volt, én nagyon várom és készülök rá. Manapság szerencsére nagy az érdeklődés Norvégiában az atlétika iránt, így bízom benne, hogy sok hazai szurkoló is a helyszínen buzdít majd!"


Asafa lehet a megmentő

Usain Bolt visszavonulása után a jamaikai sprint elveszítette legfényesebb csillagát. Mellette azonban jó pár versenyző van még a pályán, akik be szeretnék bizonyítani, hogy Bolt után is van élet. Ilyen például az örökifjú Asafa Powell, aki korábban kétszer is megdöntötte a 100 méter világcsúcsát és elképesztő módon több, mint 100 alkalommal futotta a távot 10 másodpercen belül, szeretne jelentkezni a megmentő szerepére. 

"Ez az év nagyon fontos, hiszen négy évente van olimpia. Sokan kételkednek manapság Jamaika erősségében, de szeretnénk ezt megcáfolni. Én személy szerint pláne, és mindennél nagyobb vágyam, hogy ott lehessek majd az ötkarikás játékokon a csapatommal, és bebizonyítsuk, bizony velünk még mindig számolni kell."


Újabb korosztályos világcsúcs a cél

Az ukrán Yaroslava Mahuchikh, aki nemrégen javította meg kétszer is a 20 év alattiak világcsúcsát magasugrásban, nem áll meg. Szerinte további javításra képes. Amikor a 201 után a következő versenyen 202 cm-t teljesített, annál a magasságnál komoly segítség volt számára az a bizonyos szerencse faktor is: a léchez ugyanis úgy ért hozzá, hogy azt lehetett hinni, bőven leesik. Az azonban végül fenn maradt, így új rekord született. Ezután a következő versenyig Észtországban készült, ahol jó edzéseken van túl. Legutóbbi versenye után edzője, Tetyana Stepanova szerint van még miben javulniuk, hiszen sok technikai hibát látott tanítványa ugrásában. 


Hozzászólások