Atlétika - Ötösugrás: Bolt is várja az olimpiát, Muir világcsúcsra készül februárban
Ötösugrás: Bolt is várja az olimpiát, Muir világcsúcsra készül februárban
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Bolt is várja az olimpiát, Muir világcsúcsra készül februárban

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/12/30 16:35
Bolt nagy bulira számít

A visszavonult sprinter, Usain Bolt mindig hirdeti, hogy nem szakad el az atlétikától. A tokiói olimpiai stadion nyitó versenyén is részt vett, így már elmondhatja, ő is futott a majdani játékok pályáján. Emellett figyeli is a jelen futóit, ami alapján remek versenyekre számít jövőre: "Nagy elvárásaim vannak az olimpiára nézve. Már korábban is beszéltem erről, de a véleményem azóta sem változott. Érdekes és izgalmas futósokat várok jövőre az olimpián, és lenyűgöző show-t. Minden adott hozzá: a pazar tűzijáték, szuper futók, tehát tényleg minden, ami kell. A szervezés eddig is nagyszerű volt, szóval én már nagyon várom, mit és hogyan raknak majd össze jövőre. Abban is biztos vagyok, hogy a versenyzők maximálisan felkészülve érkeznek majd, tehát rajtuk semmi nem fog múlni."

Nyílt levél az oroszoktól

A versenyzők ragadtak képzeletbeli tollat, hogy leírják és tudassák a világgal gondolataikat és jelezzék, hogy nem értnek egyet hazájuk stratégiájával. Marya Lasitakene, Anzhelika Sidorova és Sergey Shubenkov neve fémjelzi azt a nyilatkozatot, amelyet a sportolók az orosz atlétikai szövetséghez intéztek. Ebben arról van szó, mennyire elítélik és helytelenítik, hogy miután nyilvánvalóvá vált, hogy a World Athletics vezetői mindaddig nem változtatnak az oroszok eltiltásán, amíg a "régi" rendszer vezetői a helyükön vannak, ennek ellenére a testület nem változtat. Lett volna lehetőség a váltásra, hiszen a novemberre terveztek új választásokat, azonban azzal az ürüggyel, hogy az időpont a tagok számára kedvezőbb, az egészet átrakták február végére, amikor szinte vége a fedett pályás szezonnak. Ahogyan tavaly és előtte, a 2020-as évre is külön kérvényben kell kérnie minden orosznak, hogy semleges színekben indulhasson nemzetközi versenyen, és jelen állás szerint az olimpián is csak így vehetnek részt, akik megkapják az indulási engedélyt.

075_fletcher-mulleran190720_nptgZ.jpgFotó: Europress/AFP

Muir csúcsra készül februárban 

Februárra igen komoly tervekkel állt elő a brit Laura Muir. Ha hinni lehet a híreknek, a futó komolyan tervbe vette, hogy megdönti az 1000 méter világcsúcsát. Mindezt ráadásul otthon, Glasgow-ban. 

"Szerintem Laura képes új csúcsra, bár az egész az én ötletem volt. Nagyon kell majd figyelnünk a forma időzítésre, aztán bízunk abban, hogy minden a legjobban alakul. Tokióban is hiszem, hogy Laura elcsíphet egy érmet, ami akár az arany is lehet majd. De ezzel akkor akarunk majd foglalkozni, ha már ott állunk a rajtnál, még túl távoli az egész. Jelenleg februárra koncentrálunk, aztán jön majd minden más "- nyilatkozta Andy Young, Muir edzője.

Az orosz antidopping szövetség is hallat magáról

Igaz, nem siették el: a korábban bejelentett szankcióra reagáltak, miszerint az oroszok további négy évre kitiltásra kerültek mind az olimpiáról, mind a nemzetközi versenyekről, de még csak nem is rendezhetnek olyat. A RUSADA hivatalos értesítést küldött a WADA-nak, amiben kijelentik, hogy nem értenek egyet a határozattal, és lépéseket tesznek, hogy semmissé tegyék azt.

Peters végre hazajutott

A dohai gerelyhajító világbajnok, Anderson Peters számára külön öröm volt idén a karácsony. A bajnok ugyanis az ünnepekre tudott először hazamenni, mióta a nyakába akasztották az aranyérmet. Ráadásul jutalomban is részesült a győzelméért: földet kapott cserébe ajándékba.

"Mindenképpen ki szeretném fejezni a hálámat mindenkinek, aki az elmúlt években segített az utamon. A világbajnokság után már nem kérdéses, merre menjek tovább, de nem volt ez így az elmúlt években. Az egyetemi csúcsot sem biztos, hogy meg tudnám dönteni, ezért úgy határoztam, hogy profivá válok, ez jelenleg a legjobb döntés számomra. Nyáron már részt is veszek majd a nagy buliban, beszállok a nemzetközi versenyek körforgásába. A világbajnoki arany mellé csupán egyetlen éremre vágyom, amit majd jövőre Tokióban osztanak ki."

000_1L66OH.jpgFotó: Europress/AFP


Hozzászólások