Atlétika - Ötösugrás: Bolt és Farah mint csillagkép
Ötösugrás: Bolt és Farah mint csillagkép
Usain Bolt-csillagkép - Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Bolt és Farah mint csillagkép

Ajkler ZitaAjkler Zita
2017/12/14 13:20

Bolt és Farah tényleg csillag lett

Usain Bolt és Mo Farah új dimenziókba lépett: az égen is megtalálhatóak immár. A birminghami egyetem asztrológusai ugyanis tiszteletük jeléül csillagképeket neveztek el a híres futókról. Egyik céljuk az is volt, hogy ezzel inspirálják a fiatalokat, nagyobb kedvet csináljanak a csillagászat iránt is. Az új formákat "Farah" és "Bolt" névre keresztelték, és érdekességük, hogy a futók híres, védjeggyé vált mozdulatait formázza.

Mo Farah

Reese még sokáig marad

Hihetetlen karrier van már a háta mögött az amerikai távolugrónak, Brittney Reese-nek: többszörös világbajnok, fedett pályán is, a londoni olimpiát is megnyerte. Jelenleg 31 éves, amikor sokan már nem is versenyeznek, ő azonban más terveket fontolgat: 2021-ig folytatná. Életmód-tanácsadóval dolgozik, aki hetente kétszer segíti őt, aminek következtében eszébe sem jut befejezni pályafutását. A 2020-as olimpia után még a hazai rendezésű, 2021-es világbajnokságon is indulna, utána akasztaná szögre a távolugró cipőjét.

Brittney Reese

Szabadkártyák Berlinbe

A címvédők szabadon indulhatnak: akik az amszterdami Európa-bajnokságon nyerni tudtak, szint nélkül részt vehetnek jövő nyáron Berlinben is a kontinensviadalon. A felajánlás gáláns, ám belegondolva inkább a címvédő után következőkre nézve kedvező: ahol egy országból hárman elérik a korábbi bajnokon kívül is a szükséges nevezési szintet, mindannyian indulhatnak. Így előfordulhat, hogy egy-egy számban egy-egy nemzetből a megszokott három helyett négy induló lesz.

Gatlin marad

Történelmi győzelme után két másodperccel, amikor idén nyáron megnyerte Usain Bolt előtt a világbajnokságot, az amerikai Justin Gatlin azt gondolta, ez a vége karrierjének. A sok év után tulajdonképpen történelmet írva utolsó versenyén győzte le riválisát és nyert újra vb-t. Aztán újabb két másodperc múlva rögtön meggondolta magát. Saját bevallása szerint rengeteg pluszt érez még magában, itt a helye a pályán. Szeretné megdönteni az amerikai csúcsot, amit Tyson Gay tart 9,69-el, majd végül ott befejezni, ahol 2004-ben elkezdte: az olimpián, csak most Athén helyett Tokióban, 2020-ban.

Justin Gatlin és Usain Bolt

Kim Collins még mindig fut

Örökifjúnak számít lassan nem csupán a sprinterek között. A 41 esztendős futó ritka kivétel a rövidtávfutók között azzal, hogy ebben a korban is a világ legjobbjai közé tartozik, de lassan már a dobók között is kiugró az életkora, ahol többször láttunk már hasonló korú versenyzőt nyerni. Collins azonban ezzel mit sem törődik: tervei szerint a jövő évet ugyanúgy folytatja, ahogyan az idei szezont abbahagyta: versenyzéssel. Rajthoz áll a februári düsseldorfi versenyen is, ahol már hatszor indult, és ahol 2011-ben futotta St. Kitts & Nevis valaha volt legjobb eredményét is: 6.52 másodpercet.

Kim Collins

Hozzászólások