Atlétika - Ötösugrás: az olimpia halasztása soha nem látott helyzetbe hozta az atlétákat is
Ötösugrás: az olimpia halasztása soha nem látott helyzetbe hozta az atlétákat is
Fotó: Paris 2020 European Athletics Championships Facebook

Ötösugrás: az olimpia halasztása soha nem látott helyzetbe hozta az atlétákat is

Ajkler ZitaAjkler Zita
2020/03/31 18:23

Az olimpia miatt csúszik a világbajnokság is

Az már eleve biztos volt, hogy az idén márciusra tervezett fedett pályás atlétikai világbajnokságot egy évvel elhalasztják, és 2021-ben rendezik meg Kínában. Ugyanakkor, amikor a tervek szerint a fedett pályás Európa-bajnokság is ugyanúgy megrendezésre kerül. A WAF már nagyon hamar, a téli szezon elején jelezte, hogy jövőre kerül a viadal és az Európai Szövetség vezetőivel egyeztetve fogják megkeresni a megfelelő időpontot. Ilyen sem volt még eddig, de aztán végül az olimpia is egy évvel későbbre került, ami ismét soha nem volt változásokat eredményezett az atlétáknál: a szabad téri világbajnokság is egy évvel későbbre csúszik emiatt, azaz 2022-ben, a szabad téri Európa-bajnoksággal kerül egy nyáron megrendezésre. A kontinensviadal időpontja fix: 2022. augusztus 11-21. A helyzetet bonyolítja, hogy két év múlva szintén a versenynaptárban van már a Nemzetközösségi Játékok is, 2022.július 27 - augusztus 7.között, amihez szintén alkalmazkodni kell. 

000_1Q435F.jpg Fotó: Europress/AFP

A párizsi Európa-bajnokság lehet az utolsó mentsvár idén

A francia fővárosban a tervek szerint az olimpia után pár nappal, augusztus 25-30. között rendezték volna meg az Európa-bajnokságot. Az ötkarikás játékok egy évvel későbbre csúszik, de a párizsi szervezők még bizakodnak abban, hogy a kontinensviadalt meg tudják rendezni az említett időpontban. Ez persze nagyban függ a Franciaországban lévő járványügyi helyzettől is. Amellett, hogy rengeteg atléta felkészülése vált megoldhatatlanná az utóbbi hetekben, azt sem lehet előre tudni, meddig tart maga a járvány. Az azért előre borítékolható, hogy ha lesz is verseny, a különlegességnek szánt külső helyszínen, a Trocaderon nem rendeznek versenyt. Az eredeti elgondolás szerint az érem átadások és a távolugrás selejtezői zajlottak volna a stadionon kívül. 

"6-8 héten belül eldől, meg lehet-e rendezni augusztusban az Európa-bajnokságot, döntést kell hozni. Az atlétáknak ugyanis legalább 2-3 hónapra szükségük van, hogy fel tudjanak készülni, miattuk is fontos tisztázni a helyzetet. Jelentős kockázatot vállalunk azzal, hogy nem dobjuk be már most a törölközőt, de bízunk abban, hogy a javunkra dől majd el a helyzet."

Ha lesz egyáltalán nyári szezon idén, akkor így a párizsi verseny lehet a csúcspontja, de kérdéses, kik lesznek képesek rá megfelelően felkészülni. A másik lehetőség, hogy ugyanúgy csúszik egy évet a kontinensviadal is, akár a 2021-es olimpia utánra, ahogy idén is tervezték.

Jamaica a sportolói mellett áll a bajban

Bár az idei szezonra a fő verseny elmarad, a jamaikai sport miniszter kijelentette, hogy akik az idei játékokra készültek, azok semmiféle hátrányt nem fognak szenvedni a csúszás miatt. Azaz a nekik eddig járó anyagi támogatást ugyanúgy kapni fogják a következő plusz évben is. A világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető Fedrick Dacres kimondottan örült a felajánlott lehetőségnek, hiszen sok versenyző az elmaradt nyári pénzdíjas versenyek miatt bizonytalan helyzetbe került, és ez a támogatás kihúzhatja őket a bajból.

Az oroszok is bezártak

Oroszországban mintha máshogy működne az idő (is). Valahogy onnan nem özönlenek a koronavírusos esetek hírei, és még sok versenyző edzeni is tudott hasonlóképpen, mint a járvány előtt. Azonban ez sem tartott örökké: most már ott is bezárt minden, az összes nemzeti edzőtáborból hazaküldték az atlétákat, központilag rendelték el az ottani edzések felfüggesztését. A korábbi 800 méteres futó, Yuriy Borzakovskiy, aki jelenleg az oroszok vezető edzője, bejelentette, hogy minden központ bezár: Szocsi, Adler, Kislovodsk és Novogorsk is. Dacára annak, hogy az említett legutóbbi különlegesen működő egység volt, ennek ellenére sem vállalják tovább a fertőzés kockázatát. Ennek megfelelően, szigorúan betartva a "social distancing" szabályait, kezdte meg a magasugró Mariya Lasitskene a felkészülését a következő szezonra. Egyedül, mindenkitől jól elkülönülve végzi edzéseit, az edzőjétől kapott tervek szerint.

033_6160328_5e404508a86bd.jpg Fotó: Europress/AFP

Edzésért börtön jár már Kenyában?

A kenyai kormány korábbi intézkedései ellenére vannak, akik még mindig nem álltak le Kenyában az edzésekkel. Ennek köszönhetően került letartóztatásba nemrégiben 12 futó, köztük két külföldi is. Az iteni rendőrségre vitték őket, miután megszegték a távolságtartási szabályokat. A múlt hét óta ugyanis ott is minden edzőtábort be kellett zárni, a külföldi futóknak haza kellett térniük és nem volt szabad csoportosulni. Az persze valószínű, hogy a futók megússzák egy figyelmeztetéssel, de talán ez az eljárás a többiek kedvét elveszi attól, hogy felelőtlenül viselkedjenek.

Hozzászólások