Atlétika - Ötösugrás: Salazar bocsánatot kért, világcsúcsok forognak majd veszélyben jövőre
Ötösugrás: Salazar bocsánatot kért, világcsúcsok forognak majd veszélyben jövőre
Fotó: Europress/AFP

Ötösugrás: Salazar bocsánatot kért, világcsúcsok forognak majd veszélyben jövőre

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/14 10:03

Petíció a Gyémánt Liga versenyszámok kurtítása ellen

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, az atléták Christian Taylor vezérletével szövetkezni kezdtek, majd nyílt levelet adtak ki a IAAF és a Gyémánt Liga rendezőinek címezve.

"Az IAAF és a versenyek szervezői azt bizonyították, hogy eltávolodtak attól a sportágtól, aminek a népszerűsítése és fejlesztése lenne a feladatuk. Reméljük, hogy ez a folyamat megfordítható, és sikerül egyezségre jutni, az eddigi tervek helyett egy elfogadható menetrendet kialakítani, mindenki érdekében."

A petíció mögé álltak a legnagyobbak is: nem csupán a jelenlegi sztárok, mint Christian Taylor, Dina Asher-Smith, de a hármasugrás világcsúcstartója, Jonathan Edwards is.

Dina Asher-SmithDina Asher-Smith Fotó: Europress/AFP


Salazar bocsánatot kért

A jelenleg felfüggesztett edző, Alberto Salazar azokért az érzéketlen kijelentésekért, amiket állítólagosan korábbi női tanítványaival szemben tett. Mary Cain például saját bevallása szerint néha már szinte az öngyilkosságot fontolgatta a szóbeli bántalmazás miatt. Az ügyet a Nike ígérete szerint kivizsgálják. Az edző azonban azt egyértelműen tagadta, hogy bármiféle nemi diszkrimináció vezérelte volna:

"Alkalmanként talán tettem olyan kijelentéseket, amik nem voltak túl érzékenyek, de csak az a cél vezérelt, hogy a versenyzőket átsegítsem velük egy-egy nehéz edzésen. Sajnálom, ha ezzel bárkit megbántottam, ez természetesen soha nem állt szándékomban."

Salazar egyébként fellebbezett a CAS-nál 4 éves eltiltása ellen, de a meghallgatására valószínűleg nem kerül sor 2020. márciusa előtt.

Mary CainMary Cain Fotó: Europress/AFP


Mihambo világrekordról álmodozik

A német világbajnoknő ráadásul joggal teszi mindezt. Az idei évben ugyanis fölényesen nyert Dohában (igaz, nagy meglepetésre a nagy ellenfél, az amerikai Brittney Reese nem jutott be a döntőbe), nem akármilyen eredménnyel. 730 cm-re repült, ráadásul maradt is még az ugrásában, a körülményeket sem érezte ideálisnak. Sok panasz hangzott el a hőmérsékletre, páratartalomra, valamint a női távolugró döntőben enyhe ellenszél fújt. Ezek alapján úgy érzi, számára végre elérhető közelségbe került Galina Chistyakova 1988-as, 752 cm-es csúcsa.  

"Nem félek már ettől a számtól. Nem vagyok biztos abban, hogy sikerül nagyobbat ugranom, de mindenképpen megpróbálom majd, és nagyon kíváncsi vagyok, végül meddig jutok."

Mihambo ezen kívül nem zárja ki, hogy a jövő évi olimpián esetleg a női 4x100 méteres váltó tagjaként is futhasson. Ennek érdekében a téli szezonban 60 méteren is rajthoz áll.

Malaika MihamboMalaika Mihambo Fotó: Europress/AFP


Asafa új oldalát mutatta be

Több értelemben is. A már visszavonult sprinter, korábbi világcsúcstartó, aki a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a 100 métert legtöbbször 10 másodperc alatt teljesítő futó (összesen 97 alkalommal, ebből láthattunk mi is a Gyulai Memorialon három alkalmat, Budapesten kétszer 2011-ben majd Székesfehérváron 2016-ban). Emellett elindult saját oldala, az asafafitlife.com, ahol a segít a tagoknak egészségesebben élni, mozogni, elérni céljaikat, szerte a világon.

Asafa PowellAsafa Powell Fotó: Europress/AFP


Muir világcsúcsra tör

A brit futó, Laura Muir nagy fába vágja a fejszéjét. Nem mást, mint a fedett pályás 1000 méteres világcsúcs megdöntését tűzte ki céljául. Ráadásul a dátum is megvan: 2020.  február 15, a helyszín pedig Glasgow. A kétszeres fedett pályás Európa-bajnoknő Maria Mutola 1999-es 2:30-94 másodperces idejét szeretné átadni a múltnak. 

"Úgy érzem, képes vagyok ennél az időnél gyorsabbat futni, és elképzelni sem tudok jobb lehetőséget arra, mint hogy hazai pályán érjem el."

Laura MuirLaura Muir Fotó: Europress/AFP
Hozzászólások