Atlétika - Örökre eltiltották a Bostonban trükköző három kínait
Örökre eltiltották a Bostonban trükköző három kínait
Fotó: Europress/AFP

Örökre eltiltották a Bostonban trükköző három kínait


2019/04/20 14:27
Három kínai futót tiltottak el örökre a versenyzéstől, miután kiderült, hogy csaltak a hétfői Boston Marathonon. Kínában egyre népszerűbb a maratoni futás, a Kínai Atlétikai Szövetség pedig megelégelte, hogy egyre többen akarnak edzés helyett trükközéssel eredményesek lenni ezen a távon.

Önmagában az, hogy valaki jól szerepel egy maratonin, még messze nem jelenti azt biztosan, hogy az adott versenyző tényleg képes is lenne lefutni a több mint 42 kilométeres távot.

A maratoni futás ugyanis általában tömegrendezvény, ahol gyakran amatőrök futnak együtt félprofikkal és profikkal, így néha azok, akik elég kreatívak, kijátszhatják a rendszert. Elég csak arra a srácra (Rob Sloanra) gondolnunk, aki a 2011-es, Nagy-Britanniában megrendezett Kinder Marathonon szerzett bronzérmet, köszönhetően annak, hogy az utolsó kb. 10 kilométert busszal tette meg. 

Rob-Sloan1_2024081c.jpg Rob Sloan, aki buszozva szerzett bronzérmet egy félmaratonon még 2011-ben. Fotó: The Telegraph

Ő persze később lebukott (ezért is emlékszünk a sztorijára), mint ahogy az a több mint 200 versenyző is, akik tavaly ősszel egy, a kínai Sencsenben megrendezett félmaratonon igyekeztek csalással javítani saját teljesítményükön. Utóbbiak közt akadtak olyanok, akiket kamera rögzített, miközben bokrokon átbújva próbáltak meg több, mint három kilométernyit megspórolni a távból, mások egész egyszerűen csak beneveztek, de hozzájuk alkatra hasonló, náluk vélhetően jobb formában lévő futókat küldtek a versenyre, saját rajtszámaikkal.

Kínában amúgy egyre népszerűbb a maratoni futás, jól mutatja ezt az, hogy amíg 2011-ben az egész országban összesen 22 eseményre nevezhetett be az, aki maratonit akart futni, addig tavaly már 1500-nál is több ilyen versenyt rendeztek Kínában. 

Az idei maratonin Bostonban összesen 500 kínai futó vett részt.

Közülük hármat kaptak csaláson: ketten azzal buktak le, hogy hamis papírokkal neveztek a versenyre, egyvalaki pedig másnak adta át a rajtszámát. Most az ő esetükkel akar példát statuálni a Kínai Atlétikai Szövetség, amely megelégelte, hogy az egyre szaporodó csalási ügyek rossz hírét keltik a kínai maratonistáknak a világban.

A kínai szövetség azon túl, hogy a három, Bostonban csaláson kapott futót örökre eltiltotta, azt is megígérte, hogy ezután is komolyan fellép a csalók ellen annak érdekében, hogy megőrizze a kínai maratoni futás jó hírnevét, és hogy tisztán tartsa a sportágat. A csalások elleni küzdelem jegyében a Kínában azokat az arcfelismerő szoftvereket is bevetik majd, amik egyéb híradások szerint amúgy is igen ijesztő mértékig megbízhatóak.

via és via 


Hozzászólások