Atlétika - „Olyan lesz, mint a Holdra szállás”
„Olyan lesz, mint a Holdra szállás”
Fotó: Europress/AFP

„Olyan lesz, mint a Holdra szállás”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/15 12:02
Eliud Kipchoge szerint a kétórás maratoni álomhatár áttörése akkora tettnek minősülne az emberiség történetében, mint amikor először sikerült embert juttatni a Holdra.

Két hónappal az INEOS 1:59 Challenge előtt sajtótájékoztatót tartott Eliud Kipchoge: „Néhány ember azt mondja, lehetetlen, azonban én és a csapatom hisz a projekt sikerében.” A kenyai futó október 12-20. között Bécsben, a Praterben kijelölt 9,6 kilométeres pályán szeretné két órán belül lefutni a 42,2 kilométeres távot. A pontos dátum az októberi bécsi időjárás-előrejelzések alapján várhatóan október elején lesz kijelölve.

Kipchoge két éve a Nike Breaking2 projekttel már megkísérelte a „lehetetlent”, azonban akkor még nem járt sikerrel: „Olyan voltam, mint egy bokszoló, aki először lép be a szorítóba, és nem tudja, mi fog történni. Azonban most már a 2017-es tapasztalatokkal felvértezve állok oda a starthoz októberben.

A 34 éves korára mindent megnyerő, világcsúcstartó futó szerint az INEOS 1:59 Challenge más lesz, mint bármelyik korábbi futása: „Ez fontosabb, mint az eddigi versenyeim. Történelmet szeretnék írni. Kicsit olyan lesz, mint a Holdra szállás. Én lennék az első ember, aki két órán belül futja le a maratonit.

A sajtótájékoztatóra abban a kaptagati edzőtáborban került sor, mely hagyományosan Kipchoge felkészülésének legfontosabb helyszíne már jó pár éve. „A felkészülés fizikai részében nem sok változott, ellentétben a mentális résszel. Fel kell szabadítanom az elmém, el kell hinnem, hogy sikerülhet. Az edzéseim továbbra sem bonyolultak, továbbra is bízom a csapatomban. Ez tesz erőssé a pályán.


A monzai és bécsi pálya különbségéről: „Monza egy nagy múltú versenypálya volt, ahol túl hosszúak voltak a kanyarok. Ezzel szemben Bécs egy alacsonyabban fekvő város, egy Monzánál is kevesebb szintemelkedésű pályával. Itt az egyenesek hosszabbak lesznek (egy körön 2*4,3 kilométer – a szerk.), ez segíthet, hogy a tempóm még egyenletesebb legyen. Ja, és most még a szurkolók is ott lehetnek a pálya mellett, ami szintén plusz energiát jelenthet számomra.

Kipchoge minden nap 5:00-kor kel, és általában két edzése van egy nap, összesen 200 kilométert fut egy héten. Amikor nem edz, 100%-ban a regeneráción van a hangsúly. Ez – a kötelező táplálkozáson kívül – általában alvással és olvasással történik. Legutóbb egyik példaképéről, Muhammad Aliról olvasott a kenyai.

Az 1:59-es maratoni lesz az én örökségem. Ha összejön, utána számos futó fogja elhinni, hogy ők is képesek rá. Inspirálni szeretnék mindenkit arra, hogy semmi sem lehetetlen!

via INEOS 1:59 Challenge

Szerző: Szendrei Zoltán
Hozzászólások