Atlétika - Nyolc ezred híján megdőlt El Geurrouj egymérföldes világcsúcsa
Nyolc ezred híján megdőlt El Geurrouj egymérföldes világcsúcsa
Fotó: Europress/AFP

Nyolc ezred híján megdőlt El Geurrouj egymérföldes világcsúcsa

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/10 11:26

A 21 éves etióp Yomif Kejelcha olyan végtelenül közel került Hicham El Guerrouj fedett pályás egymérföldes világcsúcsához, amelynél közelebb szinte már nem is lehet. Egy századdal, egészen pontosan nyolc ezreddel maradt el tőle. A New Yorkban megrendezett Millrose Games elnevezésű versenyen a fiatal etióp végül 3:48.46-os idővel esett a célba. 


Ráadásul nem egy akármilyen világcsúcsról van szó, hisz a 3:48.45-ös rekordot El Guerrouj még az előző évezredben, 1997-ben érte el Gentben, Belgiumban. Azaz pont abban az évben, amikor az etióp született. 

Az óra 3:20.13-at mutatott, amikor Kejelcha ráfordult az utolsó körre, remekül bírta a végét is, ám a 28.33-as utolsó kör pont nem volt elég a világcsúcshoz. Egyébként abból is látszott, hogy kiváló állapotban van, és borzasztóan elszánt, hogy az utolsó 800-ra 1:55.47-et futott egyedül. 

"Nagyon boldog vagyok" - mondta Kejelcha a verseny után egy tolmács segítségével. "Nagyon ihletett állapotban voltam verseny közben, úgyhogy ez segített hozzá ehhez a remek eredményhez."

Az etióp a verseny előtt beszélt is arról a vágyáról, hogy szeretne világcsúcsot javítani. Aztán, amikor beért, azonnal fölnézett a nagy kivetítőre, így rögtön látta, hogy nem sikerült a rekorddöntés.

"Nagyon közel voltam hozzá. Természetesen újból meg fogom próbálni, és bízom benne, hogy sikerülni is fog."

A második helyen Edward Cheserek, míg a harmadikon Calyton Murphy végzett.

via

Hozzászólások