Atlétika - Nem lehetnek válogatottak a korábban doppingoló orosz atléták
Nem lehetnek válogatottak a korábban doppingoló orosz atléták
Fotó: Europress/AFP

Nem lehetnek válogatottak a korábban doppingoló orosz atléták

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/06 21:23
Nem lehetnek válogatottak azok az orosz atléták, akik korábban doppingvétségét követtek el.

Az Orosz Atlétikai Szövetség hétfői bejelentése szerint ez azokra a sportolókra vonatkozik, akiket 2015 novemberétől számítva eltiltottak már egyszer, illetve olyan edzőkkel dolgoztak együtt, akiket ugyanettől a dátumtól számítva megbüntettek már.

Az orosz szövetség ezzel a lépéssel szeretne javítani kapcsolatán a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel, ugyanakkor a döntés jogi problémákba ütközhet, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábban már kimondta: nem lehet extra büntetéssel sújtani azokat a sportolókat, akik letöltötték eltiltásukat. Erre példa, hogy a CAS megsemmisítette a britek 2012-ben hozott szabályzatát, miszerint doppingvétség miatt korábban eltiltott versenyző nem képviselheti hazáját az ötkarikás játékokon.

Az orosz atléták 2015 vége óta nem vehetnek részt a nagy nemzetközi versenyeken, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkor nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

MTI

Hozzászólások