Atlétika - "Nem fogok hallgatni" - Isinbayeva
"Nem fogok hallgatni" - Isinbayeva
Fotó: Europress/Getty

"Nem fogok hallgatni" - Isinbayeva

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/06/19 08:18

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, hogy érvényben hagyja azt a rendelkezést, miszerint az orosz atlétikai csapat nem vehet részt a riói olimpián. A vád: államilag irányított dopping.

A döntés értelmében azonban egyéni atléták semleges színekben indulhatnak, amennyiben bizonyítani tudják, hogy tiszták.

Vladimir Putin felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (IOC), hogy lépjen közbe és semmisítse meg ezt a döntést. A szervezet illetékes testülete a keddi lausanne-i csúcson hoz majd határozatot az ügyben.

"Léteznek egyetemesen elfogadott jogi alapelvek" - mondta Putin. "Az egyik ilyen, hogy a felelősséget mindig konkrét személyhez kell kötni. Miért kellene azoknak is bűnhődni, akik nem követtek el semmiféle szabályszegést?"

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik jelentésében széleskörű doppingolásról számolt be. Ráadásul még a titkosszolgálatok érintettsége is felmerült.

Ezt követően Oroszország reformokat fogadott el - felülvizsgálták a meglévő szabályozást, független tesztelést vezettek be, valamint doppingellenes tanórákat iktattak be az iskolákban.

Bár egy friss WADA-jelentés számottevő előrehaladást állapított meg, ugyanakkor azt is kimondta, hogy még bőven van tennivaló.

  • Úgy tűnik, a doppinggal szembeni mélyen gyökerező toleráns hozzáállás nemigen változott az elmúlt időszakban. Az orosz atlétikai csapat vezetőedzője és az atléták sem hajlandóak elismerni a doppingprobléma súlyosságát.
  • Még mindig nem jött létre olyan erős és hatékony doppingellenes infrastruktúra, ami képes lenne feltárni a pozitív eseteket és elrettentő erővel is bírna.
  • Részletes vádak vannak arra vonatkozóan, hogy a sportminisztérium szervezte meg a rendszerszerű doppingolást, és részt vett a nyomok eltüntetésében is.

A WADA állítása szerint Oroszországban a tesztelést végzőket akadályozták munkájukban és meg is fenyegették őket. Rune Andersen, az IAAF képviselője szerint "az orosz atlétika teljes egésze fertőzött doppinggal, éppen ezért rendkívül nehéz kiválasztani a tiszta atlétákat."

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint nem szabad, hogy az orosz atléták részt vegyenek a riói játékokon. Szerinte ugyanis a szakszövetség és az Orosz Doppingellenes Ügynökség is "velejéig romlott".

Isinbayeva3Fotó: Europress/Getty

Mindeközben Yelena Isinbayeva, orosz rúdugró azt mondta, hogy meg fogja támadni az IAAF döntését. "Olyan dologért tesznek minket felelőssé, amit nem követtünk el. Nem fogok hallgatni, meg fogom tenni a szükséges lépéseket, az Emberi Jogi Bírósághoz fogok fordulni."

Sebastian Coe, az IAAF elnöke szerint semmilyen politikai megfontolás nincs a döntés mögött. Hangsúlyozta, hogy a határozatot egyhangúlag hozta meg egy nemzetközi testület, tehát elfogultságról szó sem lehet.

Az oroszok közben bejelentették, hogy vizsgálják Grigory Rodchenkovot, a korábbi orosz doppingellenes vezetőt, aki kiborította a bilit, mielőtt elmenekült volna az Egyesült Államokba. A vád: hivatallal való visszaélés.

Azt állította ugyanis, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia volta a csúcsa az egy évtizeden átívelő, tökéletes orosz doppingstratégiának.

Forrás: BBC
Hozzászólások