Atlétika - "Nem bántam meg, amit Rióban tettem"
"Nem bántam meg, amit Rióban tettem"
Fotó: Europress/Getty

"Nem bántam meg, amit Rióban tettem"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/01/04 18:43

Feyisa Lilesa, a riói olimpián ezüstérmes etióp maratonfutó továbbra is bízik abban, hogy hazája színeiben versenyezhet a jövőben is. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a játékok óta száműzetésben, menekültként kénytelen élni.

Lilesa ideiglenes vízummal él az Egyesült Államokban, miután Rióban, a célvonalon áthaladva egy bátor döntéssel határozottan állást foglalt a kormánnyal, illetve a hazájában tomboló erőszakkal szemben. Még most is úgy gondolja, hogy életveszélyes döntés volna hazatérnie.

"Mindig is a hazámért és a népemért akartam futni" - mondta. "Szeretném, ha jelenlegi kormányt leváltanák és az emberek szabadok lennének. A saját országom színeiben szeretnék versenyezni, nem egy másikéban."

A sydneyi játékok óta Lilesa volt az első etióp, aki olimpián az első két hely valamelyikét meg tudta szerezni férfi maratonfutásban. Ahogy áthaladt a célvonalon karjait a magasba emelte, és egy keresztet formált velük a feje fölött, szolidaritását kifejezve az Etiópiában élő oromo népcsoporttal szemben.

Az ország hivatalos szervei még augusztusban azt mondták, hogy Lilesát hősként ünneplik majd, ha hazatér. Azonban ő biztos volt benne, hogy megölték vagy börtönbe zárták volna. Ezek után adománygyűjtő kampány indult a javára, hogy segítsenek neki kifizetni a költségeit és támogatni tudják az otthon maradt családját, akiket augusztus óta nem látott.

"Nem bántam meg, amit Rióban tettem. Sokkal inkább bánnám azt, ha nem tettem volna semmit."

"Igaz, hogy a családom távol él tőlem, ami nagyon fáj, de akár le is lőhették volna őket az utcán. Iszonyúan hiányzik a feleségem és a gyermekeim, de ez összehasonlíthatatlanul kis probléma ahhoz képest, amivel az oromo népnek szembe kell néznie. A feleségem pontosan tudja, hogy megölnének, ha visszamennék, úgyhogy még mindig inkább a távolság."

Lilesa egy különleges vízumot kapott, amivel élhet és edzhet az Egyesült Államokban, tartósan azonban nem tervezi, hogy az országban marad.

"Mivel az a vágyam, hogy visszatérjek a hazámba, ezért addig maradok itt, amíg a vízumom azt lehetővé teszi. Nincs szándékomban menedékjogot kérni."

via
Hozzászólások