Atlétika - Négy évre eltiltották a hosszútávfutás sikeredzőjét, Mo Farah korábbi mesterét
Négy évre eltiltották a hosszútávfutás sikeredzőjét, Mo Farah korábbi mesterét
Fotó: Europress/AFP

Négy évre eltiltották a hosszútávfutás sikeredzőjét, Mo Farah korábbi mesterét

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/01 11:14
Idestova négy esztendeje, hogy az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) elkezdett vizsgálódni Alberto Salazar ügyében, de már azóta is eltelt két év, hogy a nyomozás eredményei először kiszivárogtak. Telt-múlt az idő, megkezdődött a dohai atlétikai világbajnokság, ahol két nappal ezelőtt a Nike Oregon Project atlétája, Sifan Hassan világbajnok lett 10 ezer méteren. 

Majd jött az ítélet, mely szerint Salazart négy évre eltiltották.

Dr. Jeffrey Brown, endokrinológus, aki együtt dolgozott Salazarral és atlétáival szintén nem dolgozhat négy évig.

Az USADA indoklása szerint "tiltott doppingtevékenységet folytattak, miközben vezetőedzőként, illetve fizetett tanácsadóként dolgoztak számos atléta teljesítményének fokozásán a Nike Oregon Projectben."

A jelentés kimondja, hogy két, egymástól független testület is bizonyítottnak találta, hogy Salazar és Brown tiltott teljesítményfokozó szereket (tesztoszteront) birtokolt, és azokkal kereskedett, valamint, hogy ezeket alkalmazta, illetve alkalmazni próbálta jó néhány atléta felkészülése során. Továbbá a két érintettet hamisítás és bűnrészesség vádjában is bűnösnek találták.

"Az eljárás során több atléta is bátran kiállt és elmondta az igazságot" - mondta Travis T. Tygart, az USADA ügyvezető igazgatója. "Mr. Salazar és Dr. Brown tevékenységükkel azt bizonyították, hogy számukra a győzelem fontosabb, mint a sportolóik egészsége, melynek védelmére pedig felesküdtek."

Salazar közleményében a következőképp reagált:

"Sokkolt a döntés. A hatéves vizsgálat során az atlétáim méltánytalan és etikátlan bánásmódban részesültek az USADA részéről. Ezt bizonyítja Travis Tygart állítása is, mely szerint mi a győzelmet az egészség elé helyeztük volna. Ez egy teljes mértékben valótlan állítás, a döntőbírók ugyanis arról is írtak, mennyire igyekeztünk megfelelni a WADA által előírt szabályoknak. Mindig is figyeltem arra, hogy szigorúan betartsuk ezeket a szabályokat. Az Oregon Project soha nem engedte és nem is fogja engedni a doppingot. Mindenképpen fellebbezek, és alig várom, hogy ez a tisztességtelen és vontatott eljárás lezáruljon, és végül kimondják, hogy igazunk van."

Salazar a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbezhet az USADA döntése ellen.

salazar.jpg Fotó: Europress/AFP

A kubai származású amerikai szakember megkérdőjelezhető módszerei először 2015-ben kerültek a figyelem középpontjába. Steve Magness, az Oregon Project egyik korábbi edzője és Kara Goucher, maratonfutó arról számoltak be, hogy Salazar tesztoszteronnal kísérletezett és a teljesítményfokozás érdekében olyan gyógyszereket szedetett az atlétáival, melyekre azoknak nem is lett volna szükségük.

Ezt követte a 2017-es kiszivárgott USADA-jelentés, mely megerősítette a föntieket és kiderült, hogy Salazar atlétái tiltott szereket kaptak infúzióban, hogy megemeljék a tesztoszteronszintjüket. 

A brit atlétikai szövetség lefolytatta a saját vizsgálatát Salazar ügyében azért, mert az edző egyik legsikeresebb tanítványa, a brit Mo Farah is vele dolgozott. Az eredmény értelmében Farah folytathatta a munkát mesterével. Mo azonban hamarosan befejezte az együttműködést Salazarral, mint mondta, haza akart költözni Nagy-Britanniába. Egyébként Farah, csakúgy, mint a londoni olimpia 10 ezres ezüstérmese, Galen Rupp mindig is tagadta, hogy bármi szabályokkal ütköző dolgot tett volna.

A Nike Oregon Project hét atlétája is versenyez a dohai világbajnokságon. Közülük Clayton Murphy és Donavan Brazier érdekeltek a férfi 800 méter döntőjében, melyre magyar idő szerint ma este kerül sor. 

via Flotrack és NBC

Hozzászólások