Atlétika - Navratilova határozottan kiáll Caster Semenya mellett
Navratilova határozottan kiáll Caster Semenya mellett
Fotó: Europress/AFP

Navratilova határozottan kiáll Caster Semenya mellett

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/18 08:38

Ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, ma, február 18-án kezdődik Caster Semenya pere Lausanne-ban, melynek során eldől versenyezhet-e továbbra is a nők között kedvenc távján a természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkező, világ- és olimpiai bajnok 800-as futónő. Martina Navratilova mindenesetre határozottan a védelmére kelt. 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozott egy olyan határozatot, mely szerint a fönt említett genetikai variációval rendelkező atlétanőknek a férfiak közt kell indulniuk a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon, amennyiben nem hajlandóak gyógyszeresen alacsonyan tartani a tesztoszteronszintjüket. A szövetség a nők közötti fair versenyzés jegyében szorgalmazza a változtatásokat. 

000_1DH0HB.jpg Fotó: Europress/AFP

A szabályozás március 26-án életbe is lép, hacsak a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt nem ad Semenya fellebbezésének. 

Hétfőn kezdődik Semenya pere melyben eldől, hajlandó-e őt nőként kezelni a sportvilág | Hosszabbítás

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőtől tárgyalja a világ- és olimpiai bajnok 800-as, Caster Semenya ügyét. A dél-afrikai atlétanő a Nemzetközi Atlétikai Bizottság (IAAF) azon döntése ellen fellebbezett, mely szerint idén márciustól a természetesen magas tesztoszteronszintű nők csak akkor versenyezhetnének társaikkal, ha a hormonszintjüket mesterségesen, gyógyszerekkel lecsökkentik.

A 18-szoros egyéni Grand Slam-győztes teniszezőnő, Martina Navratilova a Sunday Times hasábjain határozottan kiállt a dél-afrikai futónő mellett.

"Az, hogy a tervezett változtatások nem érintik a sprintszámokat, és az egy mérföldnél hosszabb távú versenyeket, egyértelműen azt sugallja számomra, hogy egy Semenyával szembeni diszkriminációról van szó."

"És vajon helyénvaló az, hogy sportolókat arra utasítsanak, hogy gyógyszereket szedjenek? Mi van akkor, ha a hosszútávú mellékhatások miatt később majd komoly egészségügyi károsodást szenvednek?"

"Semenya pere február 18-án kezdődik, és várhatóan egy hétig tart. Döntés március 29-ére várható. Remélem, helyt adnak a fellebbezésének és ő győz" - zárta gondolatait Navratilova. 

via

Hozzászólások