Atlétika - A doppingellenőr rossz ajtón kopogtatott, ezért felmentették a 400-as világbajnokot
A doppingellenőr rossz ajtón kopogtatott, ezért felmentették 400-as világbajnokot
Fotó: Europress/AFP

A doppingellenőr rossz ajtón kopogtatott, ezért felmentették a 400-as világbajnokot

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/21 16:48
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) fegyelmi bizottsága felmentette a doppingvádak alól a 400 méteres síkfutás világbajnoki címvédőjét, Salwa Eid Nasert. A döntés erősen vitatható, az indoklás pedig kifejezetten érdekes.

A bahreini színekben induló atlétanő versenyzését még júniusban függesztették fel, mert négy alkalommal sem tartózkodott az általa megjelölt helyen, így a doppingellenőrök nem tudtak mintát venni tőle. 

Mivel egyszer rossz címre ment az ellenőr, a bizottság csak három elmulasztott mintaadást vett figyelembe. Tekintve, hogy ez a három eset nem egy 12 hónapos időszakon belül történt, a döntés értelmében Naser nem vonható felelősségre. 

Az atlétika tisztaságáért felelős testület (AIU) négy elmulasztott teszttel vádolta meg a világbajnoknőt, melyek között ott volt az is, amikor nem a megfelelő címre ment az ellenőr. A négy meghiúsult mintavétel a 2019. január 1. és a 2020. január 24. közötti időszakra esett. 

Nasert három esetben bűnösnek találták, a 2019. április 12.-i elmulasztott teszt miatt azonban felmentette őt a testület. Ebben az esetben az történt, hogy az ellenőr elkeveredett az atlétanő lakhelyének környékén, és tévedésből nem a lakás, hanem a mellette lévő raktár ajtaján kopogtatott. 

Mivel ezt az áprilisi esetet nem vette figyelembe a bizottság, a többi három meghiúsult mintavétel pedig nem egy éven belül történt, a döntés értelmében Naser nem szegte meg a szabályokat. 

Salwa Eid Naser nyerte a női 400 métert a 2019-es dohai világbajnokságon.Fotó: Europress/AFP

Az atlétika tisztaságáért felelős testületnek (AIU) 30 napja van, hogy fellebbezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). 

"Ez az eset nagyon a határon mozgott. Reméljük, hogy az atléta tanul majd a történtekből, és a jövőben jobban figyel majd az előírások betartására" - áll a fegyelmi bizottság indoklásában.

Az elmulasztott mintaadás egyébként akár kétéves eltiltással is járhat a sportoló számára a vétség súlyosságától függően. Ha nem mentik fel, Naser valószínűleg kihagyni kényszerült volna a tokiói olimpiát. 

A nigériai születésű futónő 48.14-gyel, minden idők harmadik legjobb idejével nyerte a 2019-es dohai világbajnokság női 400-as döntőjét. 

BBC

Hozzászólások