Atlétika - Mindössze 5 hónap után lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke
Mindössze 5 hónap után lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke
Fotó: Europress/AFP

Mindössze 5 hónap után lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/13 20:47
Jevgenyij Jurcsenko hétfőn lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) elnöki posztjáról.

Az üzletember és korábbi regionális kormányzóhelyettes február vége óta irányította a szövetséget, lemondását nem indokolta.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben felfüggesztette a nemzetközi szövetség (WA, korábban IAAF), és orosz atléták az utóbbi négy évben - akkor is csak külön engedéllyel - kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója július elején úgy nyilatkozott, a WA akár teljes kizárással is sújthatja a VFLA-t, amely nem fizette meg a határidőig a rá kirótt 5 millió dolláros pénzbüntetést, és további 1,3 millió dollár bírságot, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, amelyben haladékot kértek az adósság rendezésére.

Jurcsenko azt mondta, szövetségük nem engedheti meg magának ekkora összeg kifizetését. A csaknem másfél millió dolláros bírságot azután kapta a VFLA, hogy Jurcsenko elismerte a korábbi vezetés időszakában elkövetett jogsértéseket.

A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a nemzetközi szövetség, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

Hétfői közleményében Jurcsenko azt kívánta utódjának, hogy lépjen előre az öt éve fennálló nehézségek megoldásában, és legyen lehetősége a szövetség fejlesztéséhez szükséges források bevonására.

MTI

Hozzászólások