Atlétika - Mindenki nyugodjon meg: a hosszútávfutást nem akarja kinyírni senki!
Mindenki nyugodjon meg: a hosszútávfutást nem akarja kinyírni senki!
Fotó: Europress/AFP

Mindenki nyugodjon meg: a hosszútávfutást nem akarja kinyírni senki!

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/03/16 09:35

Ezen a héten hétfőn jelentett be jelentősebb változásokat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a Diamond Leauge versenyek lebonyolításában. A változtatások lényegesnek mondhatók, leginkább azt hiszem a versenyszámok csökkentése 32-ről 24-re a fontos, de említést érdemel a versenyek számának csökkentése is 13-ról 12-re, illetve az, hogy jövőre már csak egy döntő lesz.

A cél az volt, hogy minden versenyen létrehozzanak egy kilencven perces, kompakt, a televíziós társaságok számára is jól eladható programot. Abba most nem mennék bele, hogy ez a sportág számára jó-e vagy sem, abban azért biztosak lehetünk, hogy amennyiben az IAAF ezt a lépést megtette, akkor a jogtulajdonosok oldaláról ilyen igény egészen biztosan mutatkozott.

És ne legyünk álszentek, ismerjük el, hogy a jogtulajdonosok részéről pedig általában azért olyan igény mutatkozik, amilyen igény a nézők oldaláról felmerül. 

Ennek a 90 perces programnak lett az áldozata az 5 és a 10 ezer méter, mivel az új rendszerben a Gyémánt Liga keretein belül maximum 3000 métert lehet majd rendezni. 

Ezt a változtatást aztán a sajtó felkapta. Magyarországon is voltak, akik már aznap világbotrányról cikkeztek, az afrikai sajtó konkrétan vért ivott, szövetségi fellépést sürgettek sokan, diszkriminációt emlegettek, akadtak már olyanok, akik a hosszútávfutás kivezetését vizionálták az olimpiákról és a világbajnokságokról. Tegyük gyorsan hozzá: szakértőktől, egykori világsztároktól is lehetett hasonló véleményt olvasni.

Pedig hát valljuk be, az egész botrányosdi úgy hülyeség ahogy van. Azt, hogy hozzá nem értők érdekeltek voltak az ügy ilyetén interpretálásában, azt még értem. A botrány mindig hozza a kattintást, mindig növeli a példányszámot, ám azt, hogy a hozzáértők miként érthették ennyire félre ezt a sztorit, azt nem tudom.

Hacsak nem félre akarták érteni.

Talán nem kell bizonygatnom, hogy nálam nagyobb barátja az 5 és 10 ezer méternek kevés van, de még csak a homlokomat sem ráncoltam össze, amikor a sajtóközleményt olvastam. Mégpedig azért nem, mert abban szó sem esett arról, hogy az IAAF beleszólna a Gyémánt Liga-versenyek időrendjébe, beleszólna abba, hogy ott milyen versenyszámokat rendezzenek. Eddig sem szólt bele, eztán sem fog. Eddig is voltak Diamond League versenyszámok, eztán is lesznek, és eddig bekerülhettek számok ezeken kívül is, és eztán is bekerülhetnek majd, ha a rendezők úgy gondolják. Ebben senki sem gátolja meg őket.

Tavaly egyébként három férfi és két női ötezret tartottak az összes versenyen, csak úgy a mihez tartás végett. Tízezret pedig már régóta alig-alig rendez bárki. De a legfontosabb, hogy aki szeretne, az ezután is fog tudni. 

Annyi változás lesz, hogy ha rendez, akkor azt ezen a 90 perces kompakt programon kívül kell rendeznie. Ez azért szerintem simán vállalható. Már csak azért is, mert ha összehoznak egy jó mezőnyt, ahol nagy futás várható, akkor úgysem lesz egy tévétársaság sem, amelyik elkapcsolna.

Hozzászólások