Atlétika - Michael Johnson: "Rekordidő alatt épültem fel az agyvérzésből"
Michael Johnson: "Rekordidő alatt épültem fel az agyvérzésből"
Fotó: Europress/AFP

Michael Johnson: "Rekordidő alatt épültem fel az agyvérzésből"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/03/03 09:00
Michael Johnson, aki tavaly szeptemberben szenvedett agyvérzést, most a glasgow-i fedett pályás atlétikai Eb-n, a BBC vendégeként mesélt arról, hogy élsportolói hozzáállásnak köszönhetően rekordidő alatt sikerült visszanyernie a betegsége előtti formáját.

A négyszeres olimpiai bajnok kiemelte, hogy míg az 1996-os atlantai olimpián 19.32-vel nyerte a 200 méteres síkfutást, addig az ősszel a kórházban 15 perc kellett neki ugyanezen táv megtételéhez. 

"Nos, igen, az egy rendkívüli időszak volt a számomra, de örülök, hogy vége" - mesélte Johnson. "Örülök, hogy visszatértem, hogy teljesen fölépültem, és, hogy itt lehetek veletek, srácok."

"A dolog a semmiből jött. Durva, hogy az ember tudja, hogy mi mindent kell kerülnie, mellőznie ahhoz, hogy jó eséllyel megúszhassa a szív és érrendszeri betegségeket, az agyvérzést, a szívinfarktust. Nem szabad dohányozni, elhízni, szemét kaját enni, fontos a testmozgás is, és én ezt mind betartottam. Konkrétan épp edzettem, amikor jött az agyvérzés, úgyhogy tényleg a semmiből jött."

"Szerencsém volt, hogy egy fantasztikus orvoscsapat volt körülöttem. Már azzal mázlim volt, hogy hamar kórházba kerültem, és, hogy rögtön vittek be a műtőbe, meg aztán a fizikoterápiával is. És sokat számított a sportmúltam is. Az, hogy a rehabilitáció során észrevettem és értékeltem a legkisebb előrelépéseket is. Így tudtam gyorsan lábra állni, elkezdeni sétálni, és szépen lassan elkezdeni visszanyerni a régi formámat. A legtöbb embernek ez sokkal nehezebb ügy."

"Pontosan ezért, nagyon komoly munkát végeztünk el az Amerikai Szív Egyesülettel karöltve annak érdekében, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a problémára. Rengeteg támogatást kaptam Nagy-Britanniából is, amit ezúton is köszönök. Kemény időszak volt, de túl vagyok rajta, itt vagyok."

mj.jpg Fotó: Europress/AFP

"Tényleg fontos volt, hogy azonnal kórházba kerültem. Sokan azt gondolják, hogy az agyvérzés olyan, mint az infarktus, és van valamilyen nagyon egyértelmű, félreérthetetlen jel, ami tudatja veled, hogy valami nem stimmel. Itt ilyenről szó nem volt." 

"Annyi volt csak, hogy valami fura bénultságot éreztem a bal karomban. Azt is gondolhattam volna, hogy csak túl kemény volt az edzés, és majd kialszom. De nem szabad így hozzáállni, azonnal menni kell a kórházba. Szerencsém volt, hogy én bementem, és, hogy teljesen felépültem. Ráadásul rekordidő alatt; nagyon eltökélt voltam ezzel kapcsolatban."

via

Hozzászólások