Atlétika - Michael Johnson: "Bolt rekordja még minimum 10 évig állni fog"
Michael Johnson: "Bolt rekordja még minimum 10 évig állni fog"
Fotó: Europress/AFP

Michael Johnson: "Bolt rekordja még minimum 10 évig állni fog"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/01/02 17:28

Michael Johnson úgy gondolja, hogy Usain Bolt 100-as és 200-as rekordja legalább egy évtizedig még érintetlen marad, Wayde Van Niekerknek pedig keményen meg kell küzdenie, ha meg akarja csinálni a 200-400-duplát egy világversenyen.

Johnson tartotta a 200 méter világcsúcsát 19.32-vel egészen addig, amíg Bolt 19.19-re nem javította azt a 2009-es berlini világbajnokságon.

"Senki sem tudhatja, meddig él majd egy rekord, úgyhogy nem is mennék bele találgatásokba" - mondta a 200 és a 400 méter korábbi olimpiai és világbajnoka. "Annyit azért mondok, hogy nem hiszem, hogy a jelenlegi sprinterek bármelyike is képes lenne megdönteni Bolt csúcsait. De 10 év múlva jöhet már egy olyan nagyszerű atléta, aki a tehetségével és a szorgalmával képes lehet erre."

Van Niekerk a 2016-os riói olimpián döntötte meg Johnson 400-as világcsúcsát. A jelenlegi rekord 43.03. A dél-afrikai a tavalyi londoni vb-n megpróbálkozott a 200-400-duplával, és a dolog nem is múlott sokon. Két századmásodpercen. Megszerezte az egykörös táv aranyérmét, majd futott egy óriásit 200-on is, de két századdal kikapott a török Ramil Guliyevtől.

"Ez egy nagyon nehéz dupla" - mondta Johnson, akinek az 1996-os atlantai játékokon sikerült ez a bravúr. "Viszont könnyebb most, hogy csak három kört kell futni, mi ugyanis annak idején négyet futottunk."

boltvn

Fotó: Europress/AFP

"Az, hogy összejöhet-e ez a dupla nagyon sok dologtól függ. Az adott sportolótól, az elvégzett edzésmunkától, és attól is, hogy mekkora épp a verseny. Van Niekerk minden kétséget kizáróan óriási tehetség, és jó sok érem vár rá a következő években mindkét számban. Ugyanakkor a felkészülése nem volt elegendő a londoni duplához. Nagyon bonyolult és trükkös az az edzésmunka, amit el kell végezni, és ezzel nem minden atléta és edző van tisztában."

"A mezőny erőssége szintén fontos, és ez is gyakran elkerüli az emberek figyelmét. Ha például Bolt még versenyezne, a dupla egyáltalán szóba sem jöhetne."

És Johnson vajon mit gondol, melyik rekordja marad fenn a legtovább?

"Talán az atlantai dupla. De a négy egymás utáni vb-győzelmem 400-on is elég kemény..."

via
Hozzászólások