Atlétika - "A hallgatás cinkossá tesz" - mondja a négyszeres olimpiai bajnok sprinter
"A hallgatás cinkossá tesz" - mondja a négyszeres olimpiai bajnok sprinter
Fotó: Europress/AFP

"A hallgatás cinkossá tesz" - mondja a négyszeres olimpiai bajnok sprinter

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/25 11:36
"Ha beszélhetnél, és te mégsem szólalsz meg, akkor igenis bajom van veled."

Ezt a meglehetősen egyértelmű üzenetet intézte a sportolókhoz a négyszeres olimpiai bajnok Michael Johnson. A korábbi kétszázas és négyszázas világcsúcstartó szerint mindenkinek használnia kell a rendelkezésére álló fórumokat, és szót kell emelnie a rasszizmus és az egyenlőtlenségek ellen.

"A Black Lives Matter mozgalom előtt azt mondtam volna, hogy mindenkinek a magánügye, hogy megszólal vagy sem" - mondta Johnson egy Instagram-élő során a CNN munkatársának. "Most azonban azzal, ha valaki csendben van, igenis komolyan bánt másokat."

"Rengeteg ember van kinn az utcákon, akik az életüket is kockáztatva hívják fel a figyelmet erre a mozgalomra. Arra, hogy elképesztő mértékű egyenlőtlenségek vannak, és rendszerszintű rasszizmus mérgezi az Egyesült Államokat és az egész világot."

"Ők átlagemberek, mégis odakinn vannak az utcán, és azon vannak, hogy ez a mozgalom minél szervezettebb legyen. Ha lehetőséged van arra, hogy szót emelj, és te ezt nem teszed meg, azzal megbántasz embereket és magad is bűnrészessé, cinkossá válasz."

Johnson azt mondja, az egyenlőségért folytatott harc kimerítő, ám ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne szólalna meg a témában.

"Martin Luther King számára is kimerítő volt, ahogy valamennyi emberjogi harcos számára is. De mentek tovább előre. Úgyhogy tartozunk az elődeinknek annyival, hogy mi sem hagyjuk abba és dolgozunk tovább."

Johnson jó példaként LeBron Jamest és Lewis Hamiltont említette, akik szerinte kellő mértékben latba vetik az ismertségüket és a népszerűségüket annak érdekében, hogy támogassák a Black Lives Matter mozgalmat. Utóbbi, miután a múlt hétvégén megnyerte a Magyar Nagydíjat, kritizálta a Forma-1 vezetését, akik szerinte nem lépnek fel kellő eréllyel a rasszizmus ellen. 

Hamilton szerint az F1 nem veszi elég komolyan a rasszizmust | Eurosport

Lewis Hamilton tökéletes hétvégét zárt a Hungaroringen: szombaton megszerezte a pole pozíciót, a vasárnapi győzelme pedig egyetlen másodpercig sem forgott veszélyben, még a leggyorsabb körért járó extra pontot is megszerezte. Mégsem volt maradéktalanul elégedett, mivel azt érzi, villámgyorsan háttérbe szorult a rasszizmus kérdésköre a Forma-1-ben.

James pedig a mellett a Breonna Taylor mellett állt ki, aki egy végzetesen elhibázott rendőri rajtaütés áldozata lett Louisville-i otthonában. A 26 éves nőt nyolc lövéssel ölték meg. Az intézkedő rendőrök egyikét sem vonták felelősségre a történtek után. 

"Az olyanok, mint LeBron James és Lewis Hamilton a középpontba tudják hozni ezeket a fontos ügyeket és egy asztalhoz tudnak ültetni embereket. A nézők, drukkerek odafigyelnek ezekre a sportolókra és így elkezdődhet valamiféle párbeszéd, ami rendkívül fontos."

Johnson elmondta, hogy ez az egész nem arról szól, hogy megpróbálják megváltoztatni a rasszista emberek gondolkodásmódját.

"Néhányukat talán megváltoztathatjuk. Azonban itt sokkal inkább arról van szó, hogy a kiváltságos, de nem rasszista emberek tudatában legyenek, hogy az ő kiváltságuk csak valaki más kárára tud megnyilvánulni."

CNN

Hozzászólások