Atlétika - Megduplázták Oscar Pistorius börtönbüntetését
Megduplázták Oscar Pistorius börtönbüntetését
Fotó: Europress/AFP

Megduplázták Oscar Pistorius börtönbüntetését

Németh DánielNémeth Dániel
2017/11/24 12:10

Az egyik Dél-afrikai bíróság súlyosbította Oscar Pistorius börtönbüntetését, így a korábbi parasportolónak 13 évet és 5 hónapot kell rácsok mögött töltenie. Ez több mint a duplája az első fokon hozott ítéletnek.

Pistorius 2013-ban, Valentin napon lőtte le akkori barátnőjét, Reeva Steenkampot. Akkor a hatóságoknak azt állította, baleset történt, azt hitte betörők vannak a lakásban, és ezért lőtt rá.

Az első fokon bűnösnek találták, de az enyhítő körülményeket figyelembe véve, végül csak hat év letöltendő börtönbüntetést kapott.  Az ügyészek akkor "sokkolóan enyhe" büntetésnek nevezték a bíróság által kiszabott hat évet. A család szóvivője most azt nyilatkozta: "bebizonyosodott, hogy létezik az igazság."

A Bloemfonteini Legfelsőbb Bíróságon a mostani ítéletnél figyelembe vették, hogy a sportoló figyelmeztetés nélkül adta le a négy lövést, ezért gyakorlatilag a gyilkosságért Dél-Afrikában minimálisan kiszabható 15 évet kapta. Az ítéletnél figyelembe vették, hogy a sportoló már az eljárás során letöltött valamennyit a büntetéséből.

Pistorius minden idők egyik legsikeresebb parasportolója, a 2012-es londoni olimpián történelmet írt azzal, hogy ő lett az első sprinter, aki amputált lábakkal indulhatott az ép sportolók között. A paralimpiákról összesen hat aranyéremmel rendelkezik.

via bbc

Hozzászólások