Atlétika - Márton Anita duplázik az atlétika csapat Európa-bajnokságon
Márton Anita duplázik az atlétika csapat Európa-bajnokságon
Fotó: Europress/AFP

Márton Anita duplázik az atlétika csapat Európa-bajnokságon

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/08/09 13:57

Megérkezett a magyar atlétikai válogatott a norvégiai Sandnesbe, ahol péntektől vasárnapig rendezik a csapat Európa-bajnokság 1. ligáját. A két évvel ezelőtt feljutott válogatott célja a bennmaradás, ami az átalakított rendszerben nehezebb lett.

11 ország 597 atlétája kezdi meg a versenyzést az augusztus 9-11. között megrendezett atlétikai csapat Európa-bajnokság 2. osztályában Norvégiában. A négy ligába beosztott mezőny egyszerre versenyzik négy különböző európai városban. Az élmezőnyt jelentő Szuperliga mellett így zajlanak versenyek 2., 3. és 4. liga néven. A magyar válogatott két évvel ezelőtt megnyerte a Franciaországban rendezett 2. ligát, így most osztályt ugorva szerepelhet a második vonalban. Az Európai Atlétikai Szövetség azonban 2021-től 8 csapatosra változtatja az eddig 12 országból álló ligákat, így az eddigi 3 kieső helyett idén 5 válogatott sorolódik vissza a következő osztályba. Csak a győztes csapat kerül eggyel feljebb, de friss feljutóként nem is ez a cél, hanem a bennmaradás.

Rutinos versenyzők és feltörekvő fiatalok alkotják a magyar csapatot. A hazai atlétika első világbajnoka, Márton Anita például két számban is indul. Saját versenyszáma a súlylökés, de ezúttal diszkoszvetésben is megméreti magát. Férfi dobóink is a rutinosabb vonalat képviselik: Kővágó Zoltán diszkoszvetésben, a még mindig nagyon fiatal, de komoly nemzetközi rutinnal rendelkező Halász Bence pedig kalapácsvetésben áll a dobókörbe. A futóknál rajthoz áll többek között 100 méteren Szabó Dániel, a 110 m gátfutásban pedig Szűcs Valdó, a nőknél pedig a komolyabb nemzetközi tapasztalattal bíró Krizsán Xénia vagy a távolugró Nguyen Anasztázia. A fiatalabb korosztályból a 400 méter gátfutásban Mátó Sára hozhat eredményt, ahogy a női 4x400 m váltó is nagy reményekkel indul.

A magyar csapat névsorát idekattintva, a pontos menetrendet pedig itt lehet olvasni.

Hozzászólások