Atlétika - Március végére kiderül, hogy versenyezhet-e gyógyszerezés nélkül a nők között Semenya
Március végére kiderül, hogy versenyezhet-e gyógyszerezés nélkül a nők között Semenya
Fotó: Europress/AFP

Március végére kiderül, hogy versenyezhet-e gyógyszerezés nélkül a nők között Semenya

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/23 13:23
Hétfőn kezdődött el Caster Semenya ügyének tárgyalása, ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk. A felbelezési meghallgatás pénteken lezárult, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig március 26-ára tűzte ki azt a dátumot, amikorra a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntése ellen benyújtott fellebbezés ügyében döntésnek kell születnie.

A dél-afrikai futó, Semenya, a 800 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka az IAAF azon szabályozásai miatt fordult a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amelyek értelmében idén márciustól a természetesen magas tesztoszteronszintű nők csak akkor versenyezhetnének a női mezőnyben, ha a hormonszintjüket mesterségesen, gyógyszerekkel lecsökkentik.

A CAS a tárgyalást minden idők egyik legnagyobb jelentőségű CAS-ügynének nevezte, ugyanis az ítélet következményei olyan precedenst teremtenek, amelyek messzire elérnek, nemcsak az atlétikai, de általában véve a sport jövőjére nézve is. 

000_1DK570.jpg Február 18-án Caster Semenya ügyvédje kíséretében érkezett meg a CAS meghallgatására Lausanne-ban. Fotó: Europress/AFP

A CAS közleménye szerint a testületnek lehetősége volt arra, hogy az összes érintett fél szakértőit és tanúit meghallgathassa; Lord Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is szót kapott a meghallgatáson, amelyet Semenya megszólalása zárt. A CAS továbbá azt is leszögezte, hogy a meghallgatás "őszinte és tiszteletteljes" légkörben folyt az egész hét során. 

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság meghallgatásán az IAAF továbbra is amellett érvelt, hogy Semenya és minden olyan női atléta, akinek a nemi fejlődése az átlagoshoz képest éltérő, tisztességtelen előnyhöz jut a magasabb tesztoszteronszintjének köszönhetően, de nem minden számban, kizárólag a 400 méter és az 1000 méter közti távokon. 

000_1DP7A7.jpg A dél-afrikai sportminiszter, Tokozile Xasa a CAS meghallgatásán, február 21-én. Fotó: Europress/AFP

A Semenya mellett tanúskodó szakértők ezt az álláspontot vitatták, és azt igyekeztek bizonyítani, hogy milyen lehetséges negatív fizikai és pszichés hatásokkal járhat az, ha az atlétákat arra kényszerítik, hogy a természetesen magas tesztoszteronszintjüket mesterségesen csökkentsék.

Az IAAF azok után kezdett dolgozni a női atléták hormonszintjének mesterséges alacsonyan tartására vonatkozó szabályozáson, miután 2015-ben pert vesztettek az indiai Dutee Chand ellen, aki azért fellebbezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, mert a természetesen magas tesztoszteronszintje miatt eltiltották attól, hogy a női mezőnyben versenyezhessen. A CAS akkori álláspontja szerint az IAAF akkoriban nem tudott elegendő tudományos bizonyítékkal szolgálni annak a megállapítására, hogy a férfihormon túltermeléssel járó, hiperandrogén állapot jelentős előnyhöz juttathatja az érintett futónőket. Az atlétikai szövetség a jelenlegi ügyben ennek kapcsán viszont arra hivatkozik, hogy ennek bizonyítása azóta már megtörtént.

via Eurosport UK


Hozzászólások