Atlétika - Maratoni űridő után, űrben tesztelt cipők
Maratoni űridő után, űrben tesztelt cipők
Fotó: Europress/AFP

Maratoni űridő után, űrben tesztelt cipők

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/08 11:54
Alig egy hónappal ezelőtt történt, amikor Eliud Kipchoge a maratoni táv valaha volt legjobb idejét két óra alá tudta szorítani, ami egyszerre hihetetlen és elkerülhetetlen az atlétika jövőjének kapcsán. Miután az űridő feldolgozása néhány nap alatt sikerült az emberiségnek, sokan kezdtek el beszélni arról a cipőről, amit a rekord felállításakor használt a futó, hiszen a Nike speciális fejlesztése sok kérdőjelet hagyott maga után. Kevesebb, mint egy hónapot kellett várni a legnagyobb konkurens sportszergyártó válaszára.

Eliud Kipchoge a rekordöntést megelőzően egy interjúban a Holdra szálláshoz hasonlította a kétórás maratoni határ áttörésének jelentőségét. Nem tudhatjuk, hogy ez ihlette-e meg az Adidas marketing szakembereit, de néhány napja az alábbi kis videó került ki a német sportszergyártó Instagram oldalára.

Természetesen a hozzá kapcsolódó hír sem váratott sokáig magára, mely szerint az Adidas szerződést kötött az International Space Station (ISS), vagyis a Nemzetközi Űrállomás kísérleti laboratóriumával. Cél, hogy az Adidas cipők talpának rugalmasságát olyan közegben tudják tesztelni, amire eddig nem volt lehetőség, vagyis az űrben, gravitációmentes környezetben.

Ezen a ponton érdemes visszatérni a Nike szuper futócipőjére, melyben Kipchoge az új maratoni rekordot megdöntötte. Ott ugyanis éppen azzal kapcsolatban voltak leghangosabbak a kritikusok, hogy a Nike Vaporfly talpában a vastag habbetétek között egy karbonlemez került elhelyezésre, melynek rugalmassága extra lökést adhat minden egyes futólépésnél. A Nike arra hivatkozik, hogy más gyártók is használnak karbonlemezt a cipőkben, így ezzel nem jutnak jogosulatlan előnyhöz a versenyzőik. Ugyanakkor az is tény, hogy ebben a cipőben minden eddiginél hatékonyabban sikerült a talprészt kialakítani. Ezt igazolja, hogy Kipchoge bécsi világraszóló futásának másnapján Brigid Kosgei ugyanebben a cipőben döntötte meg a női maraton 16 éves világcsúcsát.

Kosgei-t a hírek szerint hosszan győzködték, hogy a szupercipőben fussonKosgei-t a hírek szerint hosszan győzködték, hogy a szupercipőben fussonFotó: Europress/AFP

A sporteredmények javulásában elengedhetetlen szerepe van a sportfelszerelések fejlődésének is, amiben az időt nem lehet megállítani. Szinte minden sportban változnak a ruhák, cipők és természetesen az eszközök is, köszönhetően a technológia rendkívül gyors fejlődésének. Folyamatos vita folyik arról, hogy az egyre jobb teljesítményekben mekkora súlya van az emberi tényezőnek, az edzésmódszerek változásának és mennyire köszönhető ez az ipari fejlődésnek. Az viszont nem lehet kérdés, hogy az eredmények javulása tartja izzásban a mérhető sportágakat, az újabb és újabb világrekordokra kíváncsiak a nézők és ez hozhat megfelelő mennyiségű szponzort is. A kiemelkedő eredményeknek nem lehet gátat szabni, és egy-egy áttörést jelentő sportszer-fejlesztésre a konkurenciának is lesz válasza előbb, vagy utóbb. Vagyis az egyetlen lehetséges kimenetel, hogy a többi sportszergyártó is megpróbál valami újjal, valami hatékonnyal előrukkolni.

Képes lesz-e az Adidas is csodát tenni a cipőtalp űrben való tesztelése utánKépes lesz-e az Adidas is csodát tenni a cipőtalp űrben való tesztelése utánFotó: Europress/AFP

Erre készülhet az Adidas az új kísérletekkel, amit az Nemzetközi Űrállomással aláírt egyéves szerződés bizonyít. Hogy miért lehet jobban fejleszteni a futócipők talpának rugalmasságát súlytalan környezetben, azt nem tudjuk. De ha 2020 nyarán valaki egy Adidas cipőben nyeri meg az olimpián a maratoni futást, akkor a német cég vezetői biztosan rábólintanak, hogy megérte!

Szerző: Buró Szilárd

Hozzászólások