Atlétika - Már megint ez a Fajdek...
Már megint ez a Fajdek...
A moszkvai vb-n Fajdek volt a jobb (Fotó:Europress/Getty)

Már megint ez a Fajdek...


2014/07/03 14:44

Az igazi nagy szupersztárok (pl. Bolt, Iszinbajeva) mellett azt hiszem kevés külföldi atléta nevét ismeri idehaza a sportszerető közvélemény. Abban viszont biztos vagyok, hogy a lengyel Pawel Fajdek ismertsége átlag feletti. Ő az, aki tavaly megakadályozta a magyar atlétika történetének első világbajnoki címét, miután a moszkvai vb első sorozatában dobott 81,97-et és lett ezzel világbajnok. A mi Pars Krisztiánunkat megelőzve. A kiváló magyar kalapácsvető akkor 22 verseny óta volt veretlen, így első számú esélyesként utazott az orosz fővárosba. Fajdek a vb-ig még 80 méter fölé sem jutott, így mindenkit - főként persze Krisztiánt - hidegzuhanyként értek moszkvai dobásai...

Ebben az évben eddig négyen jutottak el férfi kalapácsvetésben a nyolcvan méteres vonal fölé. Fajdek és Pars mellett a márciusiban Kairóban új afrikai rekordot dobó Mostafa Hicham Al-Gamal (81,29) illetve a tádzsik Dilshod Nazarov (80,62).

A szemüveges - amúgy ha nem a "mi vérünket szívná", még szimpatikusnak is neveznénk - lengyel dobó formája idén is "rejtőzködött", a hírek rendre inkább a ranglistát eddig ostravai 81,57-ével vezető Pars győzelmeiről érkeztek. Egészen mostanáig. Kedden este ugyanis Fajdek a szlovéniai Velenjében a világ idei legjobbját (82,37) dobta. Ezzel nem csak a Dobó SE olimpiai bajnokától vette el a WL-t (az év legjobb eredménye), hanem tavaly elért egyéni rekordját is megfejelte tíz centivel. "Engem is meglepett a dobás. Az utóbbi napokban elég sokat fájt a hátam, így sokat pihentem a verseny előtt" - nyilatkozta sokat sejtetően a 25 éves lengyel, aki 2014-ben most először jutott túl a nyolcvan méteren.

Fajdek szenzációs sorozatot dobott amúgy, hiszen ötödikre (80,65) és utolsóra (81,63) is remekelt, ami jelzi, hogy nem kicsúszott eredményről van szó. Velenjében is ott volt Krisztián a dobókörben, aki csak két sorozatban dobott, de 81,08-al így is második lett, csakúgy, mint végül tavaly a vb-n. A magunk részéről annyit tehetünk ehhez hozzá, reméljük, hogy 2013-al ellentétben a lengyel most nem lesz olyan jó a formaidőzítés terén, Zürichen az Eb-n pedig a mi Krisztiánunké lesz a győzelem. Csakúgy, mint jövő héten kedden a székesfehérvári Gyulai István Memorialon, ahol a világ - jelenlegi - két legjobb kalapácsvetője ismét összecsap egymással.

Hozzászólások