Atlétika - Lehet, hogy megvan az új Usain Bolt, akiért most meccselnek az ausztrálok és a franciák
Lehet, hogy megvan az új Usain Bolt, akiért most meccselnek az ausztrálok és a franciák
Fotó: Twitter

Lehet, hogy megvan az új Usain Bolt, akiért most meccselnek az ausztrálok és a franciák

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/07 13:14

"Meg akarom mutatni a világnak, hogy mire vagyok képes."

Ezt a 16 éves Sasha Zhoya mondta, miután nyert három aranyérmet és megdöntött két junior világcsúcsot az U20-as ausztrál atlétikai bajnokságon. Az első győzelmét rúdugrásban szerezte; átvitte az 5 m 56 centit, ami a valaha volt legjobb eredmény, amit egy 16 éves elért. 

Uralta a 18 év alattiak versenyét 110 gáton is, 13.05-tel simán győzött, ami világcsúcs a 16 évesek között. Ezen kívül 200 méteren is csak kevéssel maradt el az U20-as ausztrál rekordtól. 21.18-at futott erős szembe szélben, és így hiányzott neki 3 tized az új csúcshoz.

Ami a rúdugrást illeti, az eredménye junior világcsúcs, és közel volt ahhoz, hogy megugorja a világbajnoki kvalifikációs szintet.

"Nem mindenkiből lehet Usain Bolt, de iszonyatosan keményen fogok dolgozni azért, hogy Sasha Zhoyaként én lehessek az új Usain Bolt."

"Van pár nagynevű ausztrál atléta, de én akarok lenni a legnagyobb. Meg akarom mutatni a világnak, hogy mire vagyok képes."

Zhoya Perth-ben született, mivel azonban édesanyja francia síző volt, így akár francia színekben is versenyezhetne. Zajlik némi huzavona ezzel kapcsolatban, de a 16 éves tehetség kijelentette, hogy ő ausztrálnak tartja magát.

"Itt születtem, itt nőttem fel, itt vannak a barátaim. A szívem mélyén ausztrál színekben mennék, de meglátjuk, hogy alakulnak majd a dolgok. Ez most egy küzdelem bennem."

A szakma csak szuperlatívuszokban tud róla beszélni. John Steffensen, korábbi olimpiai ezüstérmes 400-as a következőket mondta róla:

"Bármit elérhet ebben a sportágban, amit csak akar. Csak rajta múlik."

Az ausztrálok mindenképp szeretnék megtartani, azonban a franciak - érthető módon - el akarják érni, hogy Zhoya őket válassza majd. A dolog külön pikantériája, hogy 2024-ben Párizs rendezi az olimpiát, ahol a fiatal ausztrál akár komoly esélyes is lehet majd több versenyszámban is. Zhoyának decemberig kell döntést hoznia az állampolgárságát illetően.

Amellett, hogy borzasztóan tehetséges, óriási showman is, amiben szintén hasonlít Boltra.

"Az a srác akarok lenni, akiért az emberek lemennek atlétikai versenyeket nézni. Olyan valaki, akire emlékeznek is, miután hazamentek. A legjobb akarok lenni."

"Megvan a saját stílusa, süt róla, milyen szenvedélyesen szereti az atlétikát" - hangsúlyozta Steffensen. "Minden sportágban fontosak a fiatal, tehetséges, sikeres és eladható versenyzők. Könnyebb így népszerűsíteni a sportágat."

Drukkolunk, hogy, így vagy úgy, de minél előbb dőljön el az állampolgársági huzavona, hogy Sasha utána már csak a versenyzésre tudjon koncentrálni. Az atlétikának ugyanis komoly szüksége volna valakire, akitől - amellett, hogy tehetséges és sikeres - a show sem áll távol.

via és via

Hozzászólások