Atlétika - Lecsap az IAAF a magas tesztoszteronszinttel rendelkező női sportolókra
Lecsap az IAAF a magas tesztoszteronszinttel rendelkező női sportolókra
Fotó: Europress/AFP

Lecsap az IAAF a magas tesztoszteronszinttel rendelkező női sportolókra

HosszabbitásHosszabbitás
2018/04/26 19:39

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteron-szintjére, ami Caster Semenya olimpiai bajnok dél-afrikai futót is érinti.

A 27 éves sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

Néhány női riválisa már többször panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta a 800 méteren kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Semenyát. Az IAAF törekszik rá, hogy megoldást találjon a kérdésre, tiszteletben tartsa Semenya jogait, ugyanakkor egyenlő feltételeket biztosítson a versenyeken.

Véget ér a herékkel élő női atléták aranykora | Hosszabbítás

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség kérésére elvégezték a világ legfeleslegesebb kutatását, így részben elhárultak a bürokratikus akadályok a genetikai előnyszerzés tisztességes szabályozása elől. Újra kinyílt a herékkel született futónő, Caster Semenya aktája.

Az új szabályok választás elé állítják a - sokak által interszexuálisnak tartott - dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteron-szintjét, vagy hosszabb távon indul a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteron-szintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa márciusban hagyta jóvá, és azok november 1-én lépnek hatályba.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron-szintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

MTI

Hozzászólások