Atlétika - Rúdugró legendák csatája – vasárnap délután a hátsó kertben
Duplantis, Lavillenie és Kendricks: itt a Végső Kerti Összecsapás
Fotó: Europress/AFP

Rúdugró legendák csatája – vasárnap délután a hátsó kertben

Ajkler ZitaAjkler Zita
2020/05/03 13:05

A világon egyre több helyen indul újra az élet a koronavírus miatti teljes leállás után. Természetesen szigorú szabályozás mellett, mindenre ügyelve, az atlétika is úgy tűnik, ismét erőre kap. Ennek ékes példája a nemrég bejelentett Impossible Games. Még mindig van azonban új a nap alatt: ilyen egy kerti rúdugró verseny a legnagyobbak között, Anyák napján délután. 

A világ legjobbjai ugyanis azt tervezik, hogy ma 17:00-18:00 együtt ugranak, azaz pontosabban fogalmazva ismét versenyeznek egymással. Ezt pedig elég szokatlan módon gondolták, ami (ahogy oly sok minden manapság) korábban sosem történt: internetes összeköttetésben lesznek, és mindannyian egy saját, külön bázison ugranak, más-más helyszínen. A világcsúcstartó Duplantis a pályán, ahol edzeni szokott Lafayette-ben, a kétszeres világbajnok Kendricks Mississippiben, Oxford városában, a korábbi rekorder, olimpiai bajnok Lavillenie pedig "kicsit" kényelmesebben, a saját hátsó kertjében vág neki a viadalnak ma délután. Ott, ahonnan már jó pár videót láthattunk az elmúlt években, hiszen Renaud Clermont-Ferrandban nem bunkerrel, hanem saját rúdugró szivaccsal és nekifutó pályával rendelkezik, mindenre felkészülve. 

A verseny azonban nem csak ebből a szempontból rendhagyó. Mivel a korlátozások miatt nem lehet jelen egyetlen versenybíró sem, egyik helyszínen sem, erre is ki kellett találniuk valamit. A megoldás egy újabb érdekes húzás: nem az nyer majd, aki a legmagasabbra ugrik, hanem az, aki 30 percen belül legtöbbször jut át az 5 méteres magasságon.

"Szinte eksztázisban várom már, hogy újra versenyezhessek, még ha ilyen szokatlan körülmények között történik is meg. Főleg, hogy a világ legjobbjaival küzdhetek ismét. Mióta minden bizonytalanná vált, és senki nem tudja, mikor lesz újra minden a régi, ezek az alkalmak kivételes jelentőségűek. Azon túl, hogy minden bizonnyal jól fogjuk érezni magunkat, maga a versengés sem másodlagos, hiszen egyikünk sem szeret veszíteni. Én sem szeretnék kikapni tőlük" - fogalmazott 'Mondo'

Számára talán extra előny lehet az, hogy mivel édesapjával készül, gyaníthatóan ott lesz Greg, csakúgy, mint az édesanyja, Helena, aki jelen volt több csúcsánál is még télen. Hisz semmi gond, családon belül marad minden. De mindez úgyis kiderül pár óra múlva, mert bár az indulók több helyen is hirdették a "Végső Kerti Összecsapást", ilyen részletekről nem esett szó. Renaud támogatói felesége, Anais és 2016-ban született kislánya, Iris, akit többször láthattunk már saját oldalán apu mellett.

A versenyt természetesen élőben lehet majd követni az interneten, 2020. 05. 03-án, 17:00-tól, több platformon is. Facebook-, Twitter- és természetesen Youtube-csatornákon lesz látható, várhatóan rengeteg megosztással, hiszen sokan régóta várjuk már, hogy ismét a sportok királynőjét láthassuk.

Az eseményt élőben itt követhetitek:

Hozzászólások