Atlétika - Az atlétáknál lassan hagyománnyá válik a világsztárok extrém versenye
Az atlétáknál lassan hagyománnyá válik a világsztárok extrém versenye
Fotó: Europress/AFP

Az atlétáknál lassan hagyománnyá válik a világsztárok extrém versenye

Ajkler ZitaAjkler Zita
2020/06/07 16:23

Elsőként a férfi rúdugrás sztárjai, majd a hölgyek mezőnyének legjobbjai, most pedig a többróbázók vágnak bele egy különleges megmérettetésbe, pár nap múlva június 11-én pedig az Impossibel Game (Lehetetlen Játékok) keretein belül újabb szakág feszegeti a határait. 

A Nagy Kerti Összecsapás névre keresztelt verseny nagy sikerrel mutatkozott be május elején, ahol a jelenlegi és a volt világcsúcstartó a kétszeres világbajnok csapott össze a különböző helyszíneken, a saját bázisukon, azaz akár kontinensnyi távolságban egymástól. Ezután a hölgyek következtek, akik szintén bevállalták a különleges formátumú versenyt. Fél óra alatt kellett minél többször átjutni egy meghatározott magasságon, és az nyert, aki a legtöbbször tette ezt. Most pedig tovább bővül a kör: ma délután 17:00-kor a férfi többpróbázók mérik össze erejüket és kitartásukat. 

Náluk szintén a legjobbak: a világcsúcstartó Kevin Mayer , a világbajnok Niklas Kaul  és a világbajnoki ezüstérmes Maicel Uibo  csap össze. Ők azonban nem 30, hanem 60 perces kihívásban döntik el, ki közülük a legjobb. Emellett több "versenyszám" is lesz, hiszen sokrétű maga a tízpróba is. Az első körben rúdugrásban, 10 perc alatt kell 4 métert minél többször átugrani. Ezután a súlylökés következik. Itt a szabályos súlygolyót kell majd újabb 10 perces időkorláton belül, minél többször 12 méter fölé lökniük. Az utolsó szám pedig egy "ingafutás" lesz, ahol 20 méterre kihelyezett jelek között kell minél többször oda-vissza futniuk. Itt azonban már csak 5 perc alatt, elég gyilkos dolog lesz az úgy is.


"Nagyon nem lesz egyszerű teljesíteni ezt a speciális triatlont, hiszen nagy részben  az állóképességre épül. Mi pedig inkább sprinterek vagyunk, a többpróbában is inkább a gyors számok mennek jól, azaz így sokkal nehezebb dolgunk lesz. Fogalmam sincs, mire számítsak, de talán Niklas lesz az, akivel meccselek majd. Azt mindhárman tudjuk, hogy az utolsó próba lesz a legnehezebb. Én személy szerint még soha nem csináltam hasonlót, és már nagyon bennem van a versenyezhetnék is, szóval emiatt is nagyon várom "-nyilatkozta Mayer.

Kaul viszont cáfolja, szerinte nem ő lesz a favorit, aki tavaly 21 éves korában lett minden idők legfiatalabb világbajnoka tízpróbában. "Nagyon nehéz lesz, de mégiscsak más, mint egy edzés. Nagyon várom már, még akkor is, ha nem egy helyen leszünk, hanem mindenki a saját helyszínén. Szerintem azonban nem én leszek, akit meg kel majd verni. A rúdugrás mindig kemény dió, pláne, hogy nekem idén aránylag kevés edzésem volt, amikor arra készültem. A futás pedig azért kegyetlen, mert teljesen más, mint a legutolsó szám, az 1500 méter, véleményem szerint ez a feladat sokkal nehezebb."

Uibo, az észtek indulója viszont bizakodó: "Szerintem én vagyok egy picit a "fekete ló", aki meglepheti a többieket. Egy kicsit hasonlít ez a verseny ahhoz, amit a mindennapjainkban is teszünk, edzésen, azonban mégis más. Érdekes lesz az időkorlát betartása, ez extra adag izgalmat visz bele. Én sem igazán tudom, mire is számítsak, de ahogy Niklas, én sem vittem túlzásba a rúdugró edzéseket, de emellett én súlyt sem igazán löktem az elmúlt három hónapban, szóval tényleg nagyon kíváncsi vagyok, így mire leszek képes."

A versenyt, ahogyan eddig is, a közösségi médiában élőben lehet majd követni, ezen a linken:

Hozzászólások