Atlétika - Közel nyolc percet vert a korábbi világcsúcsra a 96 éves futó
Közel nyolc percet vert a korábbi világcsúcsra a 96 éves futó
Fotó: Instagram

Közel nyolc percet vert a korábbi világcsúcsra a 96 éves futó


2019/07/20 14:11
Roy Englert - egyelőre nem hivatalosan - megdöntötte a korcsoportos világcsúcsot a 95 és 99 év közöttiek mezőnyében, miután egy Iowában megrendezett versenyen közel nyolc perccel gyorsabbnak bizonyult a korábbi csúcstartónál. A 96 éves sportember nem tartja magát példaképnek, de minden futót arra biztat, hogy egészen addig teszteljék a határaikat, amíg bírják erővel.

42:30.23 - ez lehet az új világcsúcs a 95-99-es korcsoportban 5000 méteres távon, amennyiben az Amerikai Atlétikai Szövetség (USATF) hitelesíti Englert, a Masters Outdoor Championships elnevezésű versenyen futott idejét. Ez óriási ugrásnak számítana, hiszen a jelenleg fennálló csúcsnál, amit Frank Levine állított fel, 50:10.56-nél állt meg a stopper, azaz közel nyolc perccel javulhat a rekord. Az idős sportoló mondhatni egyeduralkodónak számít ebben a korosztályban, hiszen 800, 1500 és 3000 méteren is ő tartja az aktuális világcsúcsot.

  

Bár ez semmit sem von le Englert érdemeiből, ebben a korosztályban viszonylag kevesen sportolnak, ennek megfelelően gyakran egyedül, az óra ellen versenyez. "Jó móka. Mondjuk futás közben annyira nem, de amikor vége van, akkor mindenképp"mondta a Run Washingtonnak. "Valójában elég kemény munkáról van szó." Englert a sportolói profilján azt vallja, hogy naponta két-három mérföldet fut, többnyire futópadon. Versenyek előtt három-négy mérföldre növeli a napi mennyiséget és kitartóan dolgozik a sebességén is.

Teljesítményéből rengetegen merítenek inspirációt, ő azonban kiváló humorral kezeli kivételes helyzetét, és egészen sajátosan tekint az eredményeire. "Nem tartom magam akkora példaképnek. Igazából elég lassú futó vagyok. Ugyanakkor sikerült mindenkit túlélnem, ami megkönnyíti a helyzetem. Könnyebb úgy nyerni, hogy nincs túl sok riválisod" - olvasható a futó profilján. Ha példaképnek nem is tartja magát, egy általános tanácsa volt azok számára, akik rendszeresen húznak futócipőt. 

"Azt üzenem, hogy folytassák. Csinálják, csinálják" - magyarázta Englert, aki úgy gondolja, ha valaki elég kitartó, akkor akár rekordok megdöntésére is képes lehet.

via runnersworld

Hozzászólások