Atlétika - Kizárhatják az orosz atlétikai szövetséget a világszövetségből
Kizárhatják az orosz atlétikai szövetséget a világszövetségből
Fotó: Europress/AFP

Kizárhatják az orosz atlétikai szövetséget a világszövetségből

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/03 15:44
Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója szerint akár teljes kizárással sújthatja az orosz sportági szövetséget (VFLA) a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA).

Jurij Ganusz azután nyilatkozott így, hogy a felfüggesztett státuszú VFLA nem fizette meg a július elsejei határidőig a rá kirótt pénzbüntetést, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, hogy a világszövetség adjon haladékot az 5 millió eurós adósság rendezésére.

000_1PE68B.jpgFotó: Europress/AFP

A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a VFLA-ra a WA, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

"A nemzetközi szövetség precedens értékű, rendkívül kemény döntést fog hozni, és attól tartok, hogy a VFLA-t teljes mértékben kizárja az atlétika világából" - fogalmazott a RUSADA vezetője.

A WA tanácsa július végén tartandó ülésén határozhat az orosz szövetség, ily módon az orosz atléták sorsáról.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben függesztette fel a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben - akkor is csak külön engedéllyel - kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken.

MTI

Hozzászólások