Atlétika - Kis híján világcsúcs a London Maratonon
Kis híján világcsúcs a London Maratonon
Fotó: Europress/Getty

Kis híján világcsúcs a London Maratonon

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/04/24 15:46

A kenyai Eliud Kipchoge 2 óra 3 perc 5 másodperccel, minden idők második legjobb eredményével nyerte a London Maratont a férfiaknál. A hölgyeknél honfitársnője, Jemima Sumgong szerezte meg a győzelmet némi meglepetésre ráadásul úgy, hogy esett is egy nagyot a verseny során.

Kipchoge, az utóbbi idők legeredményesebb maratonfutója, a verseny címvédője mindössze 8 másodperccel maradt el Dennis Kimetto 2:02:57-es világcsúcsától. Honfitársával, a New York Maraton tavalyi győztesével, Stanley Biwott-tal együtt haladtak egy jó darabig, azonban 3 km-rel a vége előtt Kipchoge robbantott és hetedik maratonján hatodik győzelmét aratta. Biwott 46 másodperc hátránnyal ért be végül a második helyen, a harmadikat pedig Kenenisa Bekele szerezte meg.

Ami a női versenyt illeti, nagyjából 37 km táján volt egy kisebb civakodás Sumgong és Aselefech Mergia között, aminek következtében Sumgong és az egyik legnagyobb favorit, Mary Keitany el is esett. A Bostonban, Chicagóban és New Yorkban korábban már második kenyai be is ütötte a fejét, azonban felállt, visszaküzdötte magát az élbolyhoz, majd nem sokkal később ott is hagyta őket.

Sumgong 2 óra 22 perc 58 másodperccel győzött, mögötte az etióp címvédő Tigist Tufa végzett a második helyen, míg Florence Kiplagat a harmadikon.

A férfi kerekesszékesek versenyében a korábbi hatszoros győztes brit David Weir ezúttal sem tudta megszerezni hetedik címét. Tavaly és tavalyelőtt második lett, az idén pedig a harmadik helyen végzett. A győztes a svájci Marcel Hug lett, az ezüstérmes pedig az amerikai Kurt Fearnley. A hölgyeknél Tatyana McFadden folytatta dominanciáját és zsinórban negyedik győzelmét aratta.

skysports

Hozzászólások