Atlétika - Kipchoge szerint hamarosan hivatalos versenyen is összejöhet a két órán belüli maraton
Kipchoge szerint hamarosan hivatalos versenyen is összejöhet a két órán belüli maraton
Fotó: Europress/AFP

Kipchoge szerint hamarosan hivatalos versenyen is összejöhet a két órán belüli maraton

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/17 17:26
Eliud Kipchoge a napokban jelentette be, hogy részt vesz a jövő áprilisi London Maratonon. Azt is hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy a brit fővárosban javítsa meg saját világrekordját. 

Már az is sporttörténelmi tett volna, ha ötödször is meg tudná nyerni a szigetország maratonját, ez a bravúr ugyanis korábban még senkinek sem sikerült. Ha pedig még világcsúcs is lenne a dologból, az egy kivételesen extra teljesítmény volna a részéről. 

Kipchoge, aki Bécsben, idén októberben két óra alá vitte a maratoni táv valaha volt legjobb idejét, arra készül, hogy az általa tartott hivatalos világcsúcson, a 2:01:39-es időn is javítson. Ezt a 2020-as London Maratonon, a verseny 40. kiírása alkalmával szeretné megtenni. Eddig négy alkalommal indult a versenyen, mind a négyszer meg is nyerte azt. 

Noha a Bécsben futott 1:59:41 a valaha volt legjobb idő ezen a távon, nem tekinthető hivatalos világcsúcsnak, mivel jó néhány olyan körülmény biztosításával segítették a dolgát, melyek hivatalos versenyeken nem használhatóak. 

A jelenleg érvényben lévő világcsúcsot Kipchoge 2018-ban futotta Berlinben. Az olimpiai bajnok kenyai azt mondja, hogy bár jövő tavaszig rengeteg munka vár még rá, elképzelhetőnek tartja, hogy Londonban sikerül majd megdöntenie ezt a rekordot. 

"Egyértelműen lehetségesnek tartom a rekorddöntést" - mondta Kipchoge. "A bécsi kísérlet rengeteg önbizalmat adott nekem. Most már elhiszem, hogy bármi lehetséges."

Az atlétavilág már hosszú évek óta elismeréssel tekint az eredményeire, a két órán belüli maraton azonban komoly világsztárrá tette őt, hazájában pedig igazi nemzeti hős lett.

kip2.jpgFotó: Europress/AFP

"Kenyában már mindenki felismer engem. Egészen hihetetlen, ami október óta zajlik. Egy nagyon komoly állami kitüntetést is kaptam, az Aranyszívet, ami a legkomolyabb elismerés, amit az államfő adhat."

Noha magát a díjat szívesen fogadta, nem kacsingat a sportpolitikai pálya felé, mint kollégája, Haile Gebrselassie.

"Én nagyon boldog vagyok a mostani életemmel, a politika nem érdekel. Sokkal többet jelent számomra, hogy a két órán belüli maratonom egyesítette egész Kenyát, sőt, némi túlzással az egész világot. A politika nálam szóba sem jöhet. Persze tudom, a hírnévhez felelősség is társul, és szerintem én ezt nagyon jól kezelem."

Rossz hír a riválisok számára, hogy Kipchoge motivációja mit sem csökkent, sőt.

"Továbbra is itt van bennem a tűz. Van, amikor fáradtan ébredek, de olyankor is elmegyek futni, és 10 perc után már érzem is, hogy megjött az energia."

"Minden nap, és minden verseny is egy újabb kihívás. Mindent meg fogok tenni azért, hogy ötödször is győzni tudjak Londonban. Megmutattam, hogy lehetséges maratont futni két órán belül, úgyhogy hamarosan szemtanúi lehetünk, hogy ez valakinek rendes versenyen is sikerül."

Bár Kipchoge teljesítményét mindenki elismerte, az általa viselt Nike AlphaFly cipő miatt azért támadásokat is kapott. Ugyan fontosnak tartja a felszerelést is, úgy véli, azért mégiscsak az atléta teljesítménye az, ami igazán számít.

kip3.jpgFotó: Europress/AFP

"Hálás vagyok a Nike-nak a cipőért, de azért összességében mégiscsak az ember az, aki számít. Mondok egy példát más sportágból. A Forma 1-ben van tíz csapat, remek motorokkal és gumikkal. De ki az, aki nyer folyton? Lewis Hamilton. És miért? Azért, mert iszonyatosan koncentrált, egy vérbeli profi. Volt alkalmam találkozni vele, és rájöttem, hogy nem a gumik nyernek vagy a motor. Az ember, az aki megszerzi a győzelmet."

"Az ember a tudatosságtól lesz az, aki. Ha nem vagy képes elhinni, hogy gyors vagy, akkor hiába van rajtad a világ legjobb cipője, akkor sem leszel az."

Athletics Weekly

Hozzászólások