Atlétika - Kipchoge sporttörténelmet írt, két órán belül lefutotta a maratont
Kipchoge sporttörténelmet írt, két órán belül lefutotta a maratont
Fotó: Europress/AFP

Kipchoge sporttörténelmet írt, két órán belül lefutotta a maratont

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/12 11:30
Eliud Kipchoge lett az első futó, akinek sikerült két órán belül teljesítenie a maratont. A kenyai klasszis 1:59:40-es idővel ért célba a bécsi Práterben megrendezett eseményen, és ugyan az eredmény hivatalosan nem számít világcsúcsnak, sikerült átlépni a lélektani, kétórás határt a klasszikus, 42,195 kilométeres távon. A kenyai úgy fogalmazott, bebizonyította, hogy az embernek nincsenek határai.

"Egyszer megpróbáltam, másodszorra pedig megcsinálom" fogadkozott a szombati futást megelőzően a kenyai atléta, aki végül több ezer szurkoló jelenlétében tett kísérletet a kétórás határ áttörésére. Tökéleteshez közeli időjárási körülmények várták a futókat - a többes szám a 41, tempót diktáló iramfutó miatt indokolt - és utólag visszatekintve elmondható, hogy egyetlen másodpercig sem forgott veszélyben a rekordkísérlet. A cél az volt, hogy 2:50-es kilométereket vezessenek Kipchogének, amit szinte kivétel nélkül sikerült teljesíteni.

"Jól érzem magam. 65 évébe telt az embernek, hogy sporttörténelmet írjon. Roger Bannister után (az első futó, aki négy percen belül teljesítette az egy mérföldet - a szerk.) újabb 65 év kellett hozzá. Nagyon boldog vagyok, hogy én lettem az első ember, aki két órán belül futotta a maratont. Az embernek nincsenek határai, arra számítok, hogy a mai napot követően másoknak is sikerül majd" - nyilatkozta a szerénységéről is ismert Kipchoge, aki külön hangsúlyozta, 41 futótársával együtt írtak történelmet.

000_1LC6QN.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ez a 41 atléta, aki iramfutóként segített, a világ legjobbjai közül való. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, köszönöm, hogy elvégeztétek ezt a melót. Együtt írtunk történelmet."

Ott volt a bécsi eseményen Chris Froome, az Ineos kerékpárcsapatának kenyai születésű, de brit színekben versenyző klasszisa is. Sokat elmond Kipchoge teljesítményéről, hogy még Froome is nehezen találta a szavakat. "Fenomenális, fantasztikus. Már nézni is elképesztő, olyan, mintha levegőt sem venne. Egyszerűen csak siklik az úton. Fantasztikus élmény volt itt lenni, és átélni a hangulatot. Egy ilyen jelentőségű teljesítmény az összes kenyai atlétát inspirálni fogja. Megmutatja, hogy a lehetetlent is meg lehet csinálni."

Kipchoge 1:59:40-es időeredménye nem számít hivatalos világcsúcsnak, mivel a teljesítményt speciális körülmények között, kifejezetten erre a célra kialakított pályán, iramfutókkal és egy aszfaltra kivetített lézercsík segítségével érte el. De ennek az eseménynek nem is a hivatalos világcsúcs felállítása volt a célja - ezt egyébként Kipchoge tartja a Berlinben elért, 2:01:39-es idejével - hanem az, hogy bebizonyítsák, képes az ember két órán belül futni a maratont. Ez sikerült, innentől kezdve pedig csak idő kérdése, mikor jön össze ez hivatalos versenyen is.

Hozzászólások