Atlétika - Kipchoge naplója: A tudás hatalom!
Kipchoge naplója: A tudás hatalom!
Fotó: Europress/AFP

Kipchoge naplója: A tudás hatalom!

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/22 15:49
Szűk két hónappal az októberi INEOS 1:59 Challenge előtt a mentális felkészülés fontosságáról beszélt Eliud Kipchoge, valamint fény derült első iramfutóinak nevére is.

Sziasztok!

Ahogy telik az idő és egyre közelebb kerülünk az INEOS 1:59 Chellenge-hez, úgy fokozódik az izgalom bennem és társaimban egyaránt. Mindenki azt a bizonyos októberi napot várja, és nem csak a táborban. Egyre több ember autóján lehet látni a verseny matricáját Kaptagatban és Eldoretben is. Olyan ez, mintha az összes kenyai háztartásban ez lenne a téma.

A mentális felkészülés legalább olyan fontos, mint az edzések. A hátralévő két hónapban el kell hinnem, hogy képes vagyok két órán belül teljesíteni a maratonit. Ehhez mindenekelőtt teljes önvizsgálatra lesz szükségem. Ami még fontos, hogy ezt egy nyugodt, tizenhét éve jól bevált környezetben, a kaptagati edzőtáborban tehetem.

Szobatársam és egyben jó barátom, Augustine Choge egyike lesz a bécsi iramfutóimnak is. Örülök, hogy egy velem azonos gondolkodásmóddal bíró emberrel lehetek, akivel nem csak a futásról tudunk beszélni. Ha pedig éppen otthon vagyok Eldoretben, akkor feleségem, Grace, és három gyermekem társaságában tudok feltöltődni. Szeretek könyvet olvasni, jelenleg a Formula-1 történetéről és megalakulásáról olvasok.

Már most hatalmas a várakozás az eseménnyel kapcsolatban. Ez nagy nyomást tesz a vállaimra, amit nem olyan könnyű kezelni. Szerencsére ez nem új, a Nike Breaking2 előtt ugyanígy éreztem. Most már tudom, hogy mit hogyan kell csinálnom, hogy megbirkózzak vele: napról-napra fokozatosan haladva, a feladatokat a lehető legegyszerűbben megoldva kell dolgoznom. Bízom benne, hogy a Monzában tapasztaltak segíteni fognak nekem Bécsben októberben.

Az INEOS 1:59 Challenge rajthelyszíne immáron hivatalosan is a Reichsbrücke híd lesz, mely a hagyományos, áprilisi Vienna City Marathonnak is a kezdőpozíciója. Kipchoge innen a Prater nevű park felé veszi majd az irányt, ahol oxigéndús, zöld környezetben egy sík, 9,6 kilométeres pályán négy kört fut majd.

Ahhoz, hogy sikerüljön két órán belül teljesítenie a 42,2 kilométert, elengedhetetlenek lesznek világklasszis iramfutók is, akiknek első csoportját már be is jelentették: a kenyai Augustin Choge és Victor Chumo, az amerikai Bernard Lagat, az ausztrál Jack Rayner és Brett Robinson, valamint a norvég Ingebrigtsen-fivérek (Henrik, Filip és Jakob).

Az eseményre – az időjárási viszonyoktól függően – valamikor október 12-20. között kerül sor, melyet ingyenesen meg lehet majd tekinteni.

via INEOS 1:59 Challenge

Szendrei Zoltán

Hozzászólások