Atlétika - Kipchoge naplója: A lehetetlen nem létezik!
Kipchoge naplója: A lehetetlen nem létezik!
Fotó: Europress/AFP

Kipchoge naplója: A lehetetlen nem létezik!

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/25 17:05
Az INEOS 1:59-re készülő Eliud Kipchoge legújabb naplóbejegyzéséből kiderül, melyik volt az a pillanat, amikor végleg elhitte magáról, hogy ő lehet a legnagyobb.


A sport képes megváltoztatni a világot. A sport képes inspirálni. A sport képes egyesíteni az embereket. A sport egy olyan nyelv, melyet minden fiatal megért. A sport reményt ad a reménytelenségben” – Nelson Mandela

Sziasztok!

A fenti szöveg számomra az egyik leginspirálóbb beszéd, mely ott lóg a kaptagati edzőtáborban a szobámban az ágyam felett is. Mintegy emlékeztetőül arra, hogy mi is a valódi célom az INEOS 1:59 Challenge-el. Nem csak saját magamért csinálom ezt az egészet, hanem egyúttal mindenkit motiválni szeretnék vele és bebizonyítani, hogy a lehetetlen márpedig nem létezik!

Ami a felkészülést illeti, fizikálisan minden rendben, és már egyre közeledik a következő szakasz, amikor is jönnek a nehezebb pályaedzések. Ahogy azt az előző bejegyzésemben írtam, a nyár ezen része még csak egyfajta ráhangolódás a következő, még intenzívebb tréningekre. Jelenleg csupán annyi a feladatom, hogy minden edzést jó tempóban, sérülésmentesen befejezzek.

A kihívásig még van pár hónap, jelenleg nem csak a fizikális, de a mentális állapotommal kapcsolatban is bizakodó vagyok.

A 2003-as, párizsi világbajnokság 5 000 méteres döntője előtt Patrick (Sang, az edzője – a szerk.) arra kért, hogy higgyem el, én vagyok a legjobb. Nem sokkal később két legendát, Kenenisa Bekelét és Hicham El Guerroujt is legyőztem, és megnyertem az aranyérmet. Attól a naptól fogva minden egyes versenyen úgy állok rajthoz, hogy maximálisan hiszek a kitűzött céljaim elérésében. Ez most tizenhat év távlatából az INEOS 1:59-cel kapcsolatban sincs másképp.

Ez ugyanolyan érzés lehet, mint amikor egy sikeres ügyvéd belép a bíróság kapuján és szíve mélyén reméli, hogy a lehető legjobban felkészült a tárgyalásra.

kipchoge2_2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az élet a táborban továbbra is remek. Egy jó barátommal, Augustine Chogéval vagyok egy szobában, aki az egyik iramfutóm lesz Bécsben. Örülök, hogy egy olyan közeli barátom segít céljaim elérésében, akivel már tizenöt éve szoros barátságban vagyunk. Nem ő az egyetlen a táborban, aki majd iramfutóként segít nekem, nagy öröm látni rajtuk is az eltökéltséget már most.

Nagyon inspiráló azt látni, hogy nem csak az edzőpartnereim izgatja ez az egész kihívás. Amikor kimegyek az utcára Eldoretben vagy Kaptagatban, számos ember autóján látom az INEOS 1:59 Challenge matricáját. Egész Kenya mögöttem áll.

Bár az alapvető edzéstervem most is ugyanaz, mint ami a 2017-es Breaking2 előtt volt, néhány változtatást mégis végrehajtottunk benne: heti két edzőtermes edzéssel bővült a törzsem stabilabbá tétele érdekében. Továbbá a fizioterapeutámmal, Peterrel (Nduhiu – a szerk.) való közös munkánknak köszönhetően már a térdszalagjaim is egyre kevésbé érzem befeszülve.

Szóval ahogyan azt láthatjátok, eddig minden a legnagyobb rendben zajlik. Megvan az egyszerűsége annak, amit csinálok, és biztos vagyok benne, hogy ez lesz a siker receptje októberre.

via INEOS 1:59 Challenge

Fordította: Szendrei Zoltán

Hozzászólások