Atlétika - Kipchoge naplója: a kihívás elkezdődött
Kipchoge naplója: a kihívás elkezdődött
Fotó: Europress/AFP

Kipchoge naplója: a kihívás elkezdődött

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/13 14:38
Minden idők legjobb maratoni futója naplót indított, melyben az októberi bécsi csúcskísérletéig tartó útjáról ír. Eliud Kipchoge útja a kétórás maratoni álomhatár áttöréséért megkezdődött.

Sziasztok!

Mai edzésemmel hivatalosan is megkezdtem a felkészülésem az INEOS 1:59 Challenge-re. Mostantól Kenyában, a kaptagati edzőtáborban folytatódik a munka.

Ahogyan minden egyes alkalommal, amikor egy új felkészülést kezdek, úgy ezúttal is nehéz volt búcsút inteni a feleségemnek és a három gyermekemnek. Az elmúlt két hónapban velük voltam otthon, Eldoretben, és igyekeztem minél több időt eltölteni a családommal. Nehéz volt a búcsú, de az elmúlt 17 év tapasztalatai alapján már ők is tökéletesen tisztában vannak vele, hogy ezt az áldozatot meg kell hozni a sikeres felkészülés jegyében.

A legnagyobb előnye az edzőtáborozásnak, hogy egy teljesen steril környezetben, a futásra maximálisan fókuszálva tudjak edzeni. A másik előnye, hogy így csapatommal, az NN Running Teammel tudok futni. Számomra nagyon fontos, hogy legyenek megfelelő edzőpartnereim, mert így sokkal hatékonyabb edzésmunkára vagyok képes. Nem vagyok zseni, ha az lennék, egyedül is menne...

Mindig hatalmas öröm visszatérni a táborba. Két hónap után jó lesz újra látni a régi cimboráim, kíváncsi vagyok, ezúttal milyen vicces sztorikat tartogatnak nekem.

kipchoge1_2.jpg Fotó: Europress/AFP

A felkészülés első szakaszában a szervezetem nagyon jól reagált a dolgokra. Mégis azt kell mondanom, fájdalmas napok előtt állok izomlázzal és jó sok verítékkel egészen addig, amíg ismét sikerül felvennem a ritmust a hosszú futásokon. Jelen pillanatban igencsak változatosak az edzéseink, könnyebb futások, heti két fartlek, és egy hosszú futás többek között a program. A következő hetekben ehhez jönnek majd még a nagy sebességű, gyors pályaedzések.

Nagyon fontos, hogy a felkészülés ezen szakaszában elvégezzük a kellő mennyiségű és minőségű munkát, mert a következő, harmadik fázisban már az intenzitás növelése lesz a fő cél, melyre csak így lehet könnyű az átállás. Ha nem megfelelő állapotban jövünk ki az alapozásból, akkor nagyon meg tudunk szenvedni a pályaedzéseken és a hosszú futásokon egyaránt.

A folyamatos edzések mellett örömmel jelentem be, hogy sikerült egy nagyon jó helyet találnom az INEOS 1:59 Challenge teljesítéséhez. Ahogyan ezt már biztosan tudjátok, az osztrák fővárosra, Bécsre esett a választásom. Bízom benne, hogy a pálya tökéletes céljaink eléréséhez. Az időjárás megfelelő, a pálya sík és egyenes, Bécs pedig igazi sportváros, ahol az emberek imádják a sportot. Már nagyon várom, hogy ott versenyezhessek.

via INEOS 1:59 Challenge

Fordította: Szendrei Zoltán
Hozzászólások